Voor mij is Van Crombrugge één van de beste keepers in Europa

"Voor mij is Van Crombrugge één van de beste keepers in Europa"

30-01-2020 11:00
7

Bij Anderlecht zien we dit seizoen weinig lichtpuntjes, maar Hendrik Van Crombrugge staat wel pal overeind. Hij verteerde de stap van Eupen naar Anderlecht moeiteloos, tot groot jolijt van zijn ex-keeperstrainer Javi Ruiz.

Ruiz werkte 4,5 jaar samen met Van Crombrugge. "Anderlecht beleeft een speciaal jaar, hè", aldus Ruiz bij Het Nieuwsblad. "Voor Hendrik is er niet veel verschil met Eupen, maar ook als hij maar één bal per match zou moeten pakken, dan zou hij die meestal hebben. Hij heeft geweldig veel talent en veel focus."

Ruiz heeft genoten van de samenwerking met Van Crombrugge. "We waren zoals danspartners. Hendrik had het talent en ik kende de passen. Als we perfect samenwerkten, creëerden we iets moois. Voor mij is Hendrik Van Crombrugge één van de beste keepers in Europa. Goed met zijn voeten, goed op zijn lijn, hij plukt hoge ballen… En dat zijn alleen de zaken die de fans zien. Wij keepercoaches zien nog veel meer troeven."

Ook in het uitkomen is Van Crombrugge sterk. "In je doel blijven staan is al lang niet meer voldoende. Een keeper moet meebewegen met de ploeg. Ik ben geen Einstein, maar het is als wiskunde. Als de linksback de bal heeft, speelt hij die pakweg acht op de tien keer verticaal vooruit over vijftig meter én twee op de tien keer diagonaal over zeven meter. Op basis daarvan kan een keeper het spel voorspellen en zijn positie innemen. Bij balverlies staat hij dan meteen goed."