Plzen of Olympiakos voor Royal Antwerp FC: hoe dan ook een loodzware kluif

Plzen of Olympiakos voor Royal Antwerp FC: hoe dan ook een loodzware kluif

22-07-2019 16:00 Laatste update: 22:00
7

Na 22 jaar zat Royal Antwerp FC maandag weer in de koker voor een Europese loting. In het Zwitserse Nyon werd bepaald dat Antwerp in de derde voorronde stuit op Viktoria Plzen (Tsj) of Olympiakos Piraeus (Gri). VoetbalPrimeur.be werpt een blik op deze pittige uitkomst.

Historie
Hoewel Viktoria Plzen al in 1911 werd opgericht, duurde het exact honderd jaar voordat het de absolute top van het Tsjechische voetbal bereikte. Voor de landstitel in 2010/11 pendelde het meerdere decennia tussen eerste en tweede niveau. Sinds dat kampioenschap is Plzen niet meer weg te slaan uit de nationale top-3. Met vijf titels (2011, 2013, 2015, 2016, 2018) geldt Viktoria als de sterkste Tsjechische ploeg van dit decennium. De afgelopen tien jaar kwamen ook de beker (2010) en twee Supercups (2012, 2016) in de prijzenkast te staan.

Het alternatief voor Antwerp is het Griekse Olympikos Piraeus, met 44(!) landstitels de recordkampioen. Daartussen zatten reeksen van zeven achtereenvolgende kampioenschappen (1997-2003 en 2011-2017) bij. Met vijf periodes van evenveel titels vestigde Olympiakos zelfs een wereldrecord. Verder op de erelijst van de grootmacht: 27 nationale bekers en vier Supercups.

Prestaties in 2018/19
Slavia Praag is momenteel de belangrijkste concurrent op nationaal niveau. Zij hielden Plzen zowel in 2017 als het voorbije seizoen van de titel. Tijdens de voorbije editie van de Fortuna Liga was het verschil na 30 matchen in de reguliere competitie vier punten. Plzen kreeg dat gat mede door een 3-1 nederlaag bij Slavia Praag niet gedicht in de Play-Offs. Een tweede plaats, op vijf punten achterstand, was het maximaal haalbare. In Europa kwam het vooral sterk voor de dag op bezoek bij Real Madrid (2-1).

Sinds 2017 is Olympiakos haar monopolie op de eerste plaats in de Super League kwijt. Na AEK Athene lukte het ook PAOK Thessaloniki om Erythrolefki (De Rood-Witten) eindelijk nog eens de hoogste plaats te claimen. Olympiakos was een heel seizoen op achtervolgen aangewezen en strandde na 30 duels op vijf punten van PAOK.

Europese historie
Buiten een deelname in 1971/72 was Plzen voor dit decennium nog niet eerder te bewonderen in Europa. Plzen heeft wel snel naam weten te maken. Zo was het driemaal actief in de poulefase van de Champions League en bereikte het vijf keer de hoofdtabel van het kleinere broertje. Slechts in twee gevallen viel het overal buiten de boot. Beste prestatie: het bereiken van de laatste 16 in de Europa League (2013, 2014, 2018).

Olympiakos was in eigen land oppermachtig, maar was buiten de landsgrenzen nimmer een hoogvlieger. Olympiakos kwam nooit verder dan de kwartfinale van de Champions League (1998/99). In 2014 geraakte de Griekse grootmacht voor het laatst uit de poulefase van het miljoenenbal.

Op wie te letten?
Plzen telt zeven A-internationals in de huidige kern, vijf Tsjechen en twee Slowaken. Onder de Tsjechen kennen we Jakub Brabec. De 26-jarige verdediger stapte deze zomer over van Racing Genk, nadat hij de laatste maanden al was uitgeleend aan de club uit zijn thuisland. Sterspeler is Michael Krmencik, die terug is van een gescheurde kruisband. Club Brugge was in januari zeer concreet voor de spits, maar vond geen deal op clubniveau.

In de selectie met vijftien A-internationals is Mathieu Valbuena de meest bekende naam voor het grote publiek. Hij kwam 52 keer uit voor Les Bleus en kende zijn beste periode in het shirt van Marseille. Hij werd deze zomer na een tweejarig avontuur bij Fenerbahçe transfervrij vastgelegd. Opvallend is ook de aanwezigheid van onze 22-jarige landgenoot Hugo Cuypers. Het jeugdproduct van Standard heeft een jaar niet gespeeld zodat hij gratis over kon stappen naar Olympiakos. De spits zat voordien bij tweedeklasser Ergotelis, waar hij zich met 22 goals (30 duels) in de kijker speelde.

Doelpuntenmakers
Voor zijn zware blessure scoorde Kremencik aan de lopende band. In 100 officiële optredens voor Plzen deed de 19-voudig international liefst 47 keer de netten trillen. Als hij helemaal de oude is, moet hij gevreesd worden. Trainer Pavel Vrba heeft met de boomlange Fransman Jean-David Beauguel – hij is 1m96 – nog een ander type spits achter de hand. Topscoorder over het hele seizoen was echter Tomas Chory (23): 12 goals. Vanuit het middenveld pikken Roman Prochazka (29), Jean Kovarik (30) en Jan Kopic regelmatig een goal mee.

Bij de Grieken komt het gevaar normaliter van spelmaker Konstantinos Fortunis. De 44-international is echter tot januari out met een gescheurde kruisband. Goals worden nu verwacht van zomeraanwinst Youssef El Arabi (32). Vorig seizoen scoorde hij in Qatar met de ogen dicht. Gezien zijn 30 treffers deed Olympiakos een gouden deal door hem transfervrij aan te werven. Of wellicht krijgt Cuypers een kans.

Kansen voor Antwerp
We zijn graag hoopvol over de mogelijkheden van onze Belgische vertegenwoordigers, maar in het geval van Royal Antwerp FC zien wij het somber in. Viktoria Plzen of Olympiakos, Antwerp zal sowieso de underdog zijn. Sterker, het zou een stunt zijn mocht The Great Old in een tweeluik te sterk zijn voor één van deze twee nationale topclubs. Wij vrezen dat de Europese rentree van Antwerp van korte duur zal zijn. Maar Antwerp mag ons net als tijdens de gouden jaren verrassen.

No Poll