Belgische opponenten: KAA Gent mag jong, talentvol Viitorul niet onderschatten

Belgische opponenten: KAA Gent mag jong, talentvol Viitorul niet onderschatten

Gepubliceerd: maandag 22 juli 2019 om 14:10ma 22-07-2019 om 14:10

Laatste update: donderdag 25 juli 2019 om 10:00do 25-07-2019 om 10:00

KAA Gent greep door een vijfde plaats en de verloren bekerfinale naast een Europees ticket. Vanwege de straf van KV Mechelen kwam er toch een toegangsbewijs vrij voor Gent. De Buffalo's nemen in de tweede voorronde de plaats van Royal Antwerp FC over en dat betekent dat zij op het Roemeense FC Viitorul Constanta stuiten. Een korte blik op de aankomende tegenstander.

Historie
Viitorul Constanta is een club zonder grote historie, want men bestaat pas sinds 2009. Nationale voetballegende Gheorge Hagi (ex-FC Barcelona en 125-voudig international) nam de licentie over van derdeklasser CSO Ovidiu. Vanaf 2012 acteert de trots van Constanta op het hoogste niveau. Grootste succes: de landstitel in 2017. Dit kalenderjaar veroverden Hagi's mannen – naast eigenaar is hij ook coach – zowel de nationale beker als Supercup.

Prestaties in 2018/19
Zowel gezegd veroverde Viitorul Constanta het voorbije seizoen twee prijzen. In de competitie bleef de opponent van Gent ver verwijderd van de titel. Via de Play-Offs, dat via hetzelfde systeem als de JPL gaat, wist Viitorul nog van de vierde naar de derde plaats op te schuiven. Omdat het de beker won, verwierf de (sub)topper een beter ticket voor de Europa League.

Europese historie
Vanwege de beperkte geschiedenis is de staat van dienst buiten de landsgrenzen evenmin groot. Opvallend genoeg was Gent in 2016/17 de allereerste Europese opponent. Gent toonde zich voor de derde voorronde van de EL thuis duidelijk veel te sterk voor de onervaren Roemenen: 5-0. De return kon schriftelijk worden afgedaan: 0-0. Een jaar later werd Viitorul direct uitgeschakeld in de kwalficaties van de Champions League. Ook nadien wist Viitorul nog niet de groepsfase te halen.

Stijl
Trainer Hagi had bij Barcelona twee jaar (1994-1996) het genoegen om onder legende Johan Cruijff te trainen en te spelen. Cruijff was en is nog altijd zijn grote idool. Ajax was dan ook zijn grote inspiratie toen hij in 2009 begon aan zijn ambitieuze en persoonlijke project.  Ook qua voetbalfilosofie is hij een apostel van Cruijff. Hagi streeft met veelal jonge spelers (72% van de kern is 23 of jonger) aanvallend alsook attractief voetbal na vanuit een 4-3-3 met de punt naar achteren. Recent kwam dat nog tot uiting tegen Dinamo Boekarest: 5-0.

Kraamkamer
Hagi richtte in 2009 tevens een eigen academie op, die verbonden is aan de proftak. Hagi stelt zich het doel om talenten van eigen bodem klaar te stomen voor het grote werk. Zijn werkwijze slaat aan en inmiddels geniet zijn opleidingstraject aanzien in heel Europa. En de stroom aan beloftevolle spelers blijft doorgaan. Zo zijn zowel de U17 als U19 regerend landskampioen.

Razvan Marin (ex-Standard, nu Ajax) schopte het via de kraamkamer van het Roemeense voetbal tot de hoofdmacht van Viitorul (2013-2017). Zijn eigen zoon Ianis groeide via hetzelfde talent uit tot één van de beste spelers van het land, met de miljoenentransfer naar Racing Genk tot gevolg.

Op wie te letten?
Met het vertrek van zoon Ianis raakte Hagi wel zijn sterspeler kwijt. Jong geweld blijft er genoeg. Zo waren naast Hagi ook ploegmaats Radu Boboc (20), Virgil Ghita (21), Tudor Baluta (20) en Andrei Ciobanu (21) mee naar het voorbije EK U21. Dat maakte Viitorul tot hoflevarancier. Mede dankzij hun inbreng haalde Roemenië verrassend de halve finale, waarmee het zich voor het eerst sinds 1964 voor de Olympische Spelen kwalificeerde.

Van dat vijftal zijn Boboc, Ghita en Ciobanu nog actief voor Puștii lui Hagi (Hagi's kinderen), zoals de bijnaam luidt. Het nieuwe goudhaantje is echter centrumspits Denis Dragus. De 20-jarige aanvaller kwam al twee keer uit voor de nationale A-ploeg. Dragus scoorde in de vorige Europa campagne vier goals. Het is dan ook een meevaller voor Gent dat hij vanwege een hielblessure niet inzetbaar is.

Doelpuntenmakers
Treffers moeten nu komen van de ervaren Braziliaanse middenvelder Eric (33) en nieuwkomer Gabriel Iancu (25), alternatief voor Dragus. Beide vonden al twee keer het net in de competitie. Viitorul is in de Liga 1 de enige club met 6 op 6. Het doelsaldo van +6 mag er ook zijn.

Kansen voor Gent
Gezien bovenstaande resultaten mag duidelijk zijn dat Gent een ploeg in vorm treft. Tevens een ploeg met een duidelijke visie en voetbal vermogen. Een team dat uitgaat van automatismen, want Iancu is waarschijnlijk de enige zomertransfer in de basiself. Verder heeft Viitorul het voordeel dat het al iets verder staat dan Gent.

De mannen van Jess Thorup moeten dan compenseren met fysieke kracht alsook ervaring, wat bij de Roemenen minder aanwezig is. Gent mag Viitorul zeker niet onderschatten, want het verschil gaat kleiner zijn dan drie jaar geleden.

Derde voorronde
Mocht KAA Gent opnieuw doorstoten ten koste van de Roemenen, dan ontmoet het AEK Larnaca (Cyp) of PFC Levski Sofia (Bul) in de ronde daarop.

Poll

Zal Gent doorstoten naar de volgende ronde?

(314 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws