Het eindrapport van KAA Gent: Bestuur moet eens goed in de spiegel kijken

Het eindrapport van KAA Gent: Bestuur moet eens goed in de spiegel kijken

Gepubliceerd: woensdag 22 mei 2019 om 12:00wo 22-05-2019 om 12:00

Laatste update: donderdag 23 mei 2019 om 11:04do 23-05-2019 om 11:04

Play-Off 1 is gespeeld en dat betekent dat het voor VoetbalPrimeur.be de tijd is om de topclubs onder de loep te nemen. Dit is ons eindrapport van nummer vijf KAA Gent.

Transfers
Zoals we van KAA Gent gewend zijn, toonden de Buffalo’s zich andermaal zeer bedrijvig op de transfermarkt. In totaal werden er 17 nieuwe gezichten verwelkomd. Ivan De Witte en Michel Louwagie konden flink spenderen, nadat er afgelopen zomer voor 41(!) miljoen euro was verkocht. Gent herinvesteerde 16 miljoen euro, maar schoot daarbij weinig in de roos. In de persoon van Jonathan David kwam de beste nieuwkomer zelfs uit de eigen jeugd, al toonde Vadis Odjidja zich een versterking.

In januari werd Lovre Kalinic met succes opgevolgd door Thomas Kaminski en moesten Alexander Sørloth en Roman Bezus voor een kwaliteitsinjectie zorgen. Meer dan een plaats in de bekerfinale leverde dat alleen niet op. Sinds de historische titel blijft het transferbeleid simpelweg te wispelturig.Doelstelling
Het veroveren van een Europees ticket was de doelstelling die naar de buitenwacht werd gecommuniceerd. De Witte en Louwagie kennende, droomden zij echter van meer. De prestaties bleven ver achter bij de ambities en daarop voelde de sterke mannen zich op 8 oktober genoodzaakt om coach Yves Vanderhaeghe op straat te zetten.

Gent stond op een zevende plaats toen Jess Thorup het stokje overnam. Met het halen van de bekerfinale en de Play-Off 1 slaagde de Deense coach in zijn opdracht, maar het seizoen ging als een nachtkaars uit. Er werd naast de beker gegrepen en in de Play-Offs waren de resultaten met 10 op 30 zwaar ondermaats. Een 2-1 zege op de slotdag bezorgde Gent nog wel de vijfde plaats ten koste van Anderlecht. Gent mag zodoende hopen op Europees voetbal, al is het afhankelijk van de uitspraak in de fraudezaak tegen KV Mechelen. Wat de uitkomst ook moge zijn, Thorup gaat met weinig krediet de zomer in.

Hoogtepunt
Tijdens de winterstop besefte Gent al dat de Beker van België het seizoen kon redden. Er stond overduidelijk druk op de ketel voor de halve finales tegen KV Oostende. De spanning werd nog groter na de 2-2 in eigen huis. Op 30 januari leek het helemaal mis te gaan, want na 84 minuten spelen keek Gent tegen een 2-0 achterstand aan. De Heizel was ver weg. Sørloth gaf de ploeg vijf minuten voor tijd nieuwe hoop, waarna die andere nieuweling Bezus diep in extra tijd de reddende engel werd met een kopbal. Penalty’s moesten de beslissing brengen en daarin groeide nieuwkomer Kaminski met drie saves uit tot de grote held. De thriller aan de kust was een hoogtepunt in het moeizame seizoen.Dieptepunt
Het hoogtepunt zou wel in het dieptepunt resulteren. Gent trof KV Mechelen, de kampioen uit 1B, in de eindstrijd en was vanzelfsprekend torenhoog favoriet. Helemaal omdat KVM zich alleen via een paar oefenmatchen kon voorbereiden. Ondanks de gecompliceerde aanloop wist Mechelen toch de stunt te realiseren: 1-2. Jean-Luc Dompé zette Gent nog wel op voorsprong, maar aan het uur waren de rollen door Nikola Storm en German Mera omgedraaid. Een slotoffensief leverde niks meer op. Ondanks een belegering van het Mechelse strafschopgebied, werd het gebrek aan effectiviteit de Buffalo’s andermaal fataal.

Grootste top
Dylan Bronn werd zondag na Gent-Anderlecht  door de eigen achterban verkozen tot Speler van het Jaar. Bronn speelde als een van de weinige Gentenaars een heel regelmatig seizoen. De Tunesiër ging voorop in de strijd en scoorde acht(!) keer in 33 duels, knappe cijfers voor een centrale verdediger. Zijn verkiezing was daarmee meer dan terecht.Grootste dissonant
Franko Andrijasevic, de duurste transfer uit de clubhistorie, kon het ook in zijn tweede seizoen niet waarmaken. Andrijasevic kreeg voor de winterstop nog twaalf keer de kans om zich te bewijzen, maar stelde teleur. Gent zag geen andere oplossing dan hem in tijdens de wintermercato te verhuren aan Waasland-Beveren. Komende zomer zal het tot een definitief einde van het mislukte huwelijk komen.

Eervolle vermelding
De jonge Canadees Jonathan David had nog geen minuut op de teller in de hoofdmacht, toen hij in de voorrondes van de Europa League zijn visitekaartje afgaf. Als invaller had hij tegen het Poolse Jagiellonia amper een half uur nodig voor twee goals. Een sterke binnenkomer. David kreeg nadien steeds meer speeltijd en toonde zijn talent met acht goals in de reguliere competitie. In Play-Off 1 was hij met vier goals een van de weinige lichtpunten. David is pas 19 jaar en heeft een veelbelovend debuutseizoen achter de rug.

Spelersbeoordelingen

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@kaagent eindigde op een vijfde plek dit seizoen. Het kende enkele uitblinkers, maar ook een pak teleurstellingen. Dit zijn de spelersbeoordelingen van @voetbalprimeur.be! #jpl #aagent #kaagent #gent

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) op

Geen beoordeling: Azango, Coosemans, De Smet, Foket, Koita, Kubo, Mostafa, Neto, Smith, Thoelen
Note: Enkel spelers met minstens tien optredens kwamen in aanmerking voor een beoordeling.

Conclusie
Als Gent een analyse maakt, kan het onmogelijk tevreden zijn. De beker had veel kunnen verbloemen, maar zelfs toen die voor het oprapen lag, faalde de ploeg. Het bestuur moet echter ook in de spiegel kijken, want de prestaties op de transfermarkt waren eveneens zeer matig. Bovendien werd er andermaal een trainer ontslagen en staat opvolger Thorup nog voor 2019/20 van start is gegaan al onder druk. Het is tijd voor meer stabiliteit. Benieuwd of die er ook daadwerkelijk komt.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Welk cijfer krijgt het seizoen van Gent?

(404 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws