Makelaars hekelen Pro League: Gaat niet over kern van probleem: transparantie

Makelaars hekelen Pro League: "Gaat niet over kern van probleem: transparantie"

11-04-2019 10:33
2

De vereniging van spelersmakelaars blijft verbolgen over het nieuwe voorstel van de Pro League. Dat zou de rol van de zaakwaarnemers te zeer inperken én bovendien in strijd zijn met de wet, claimde het woensdag in een open brief. Stijn Francis licht die frustraties toe.

De makelaar van onder meer Dries Mertens en Toby Alderweireld heeft het voorstel dat op tafel ligt, nauwgezet bestudeerd. "Het reglement is in het voordeel van de clubs en niet in het belang van de spelers of de makelaars", is zijn bondige analyse bij Sporza. Bedoeling is om makelaars te weren wanneer clubs een inkomende transfer afronden.

"Ik ben een beetje verbaasd", geeft Francis toe. "De meeste clubs hebben maar een aantal medewerkers om inkomende transfers te doen. Ze rekenen heel vaak op makelaars. Er lopen honderden makelaars rond die iets proberen te realiseren voor die clubs. Als je hen allemaal uitschakelt, dan weet ik niet in welke mate dat gunstig is voor de clubs zelf. En voor de makelaar valt natuurlijk een bron van inkomsten weg", kijkt hij ook naar zichzelf.

Niet meer openheid
Francis bekijkt ook het grotere plaatje. "Wat me vooral opvalt: het gaat niet over de kern van het probleem, namelijk transparantie", vertelt hij. "De speler zal nu wel op de hoogte zijn van wat zijn makelaar verdient (de speler zal de commissie op de transfer volgens de nieuwe richtlijnen immers zélf moeten betalen, voordien waren dat de clubs, nvdr.), maar dat een makelaar niet tegelijk mag optreden voor een speler en club is volledig in strijd met de realiteit." 

"De Pro League komt zeker tegemoet aan enkele zaken", nuanceert Francis tot slot nog. "Maar de Pro League wordt gevormd door de clubs. Niemand hoeft dus verrast te zijn dat het reglement in het voordeel van die clubs is en niet in het belang van makelaars en spelers. Dat frustreert mij wel."