OVERZICHT: 'Leko niet in verdenking gesteld voor fraude'

OVERZICHT: 'Leko niet in verdenking gesteld voor fraude'

Gepubliceerd: woensdag 10 oktober 2018 om 12:23wo 10-10-2018 om 12:23

Het Belgische voetbal schudt op zijn grondvesten. De federale politie is woensdagochtend op meerdere plaatsen binnengevallen in een onderzoek naar financiële fraude en matchfixing in het voetbalmilieu.

Fraude
De eerste zaak gaat om financiële fraude en witwassen van geld in het voetbalmilieu. Verschillende makelaars zouden in ons land constructies gebruiken om te ontsnappen aan belastingen op transferlonen en commissies. Daarvoor werd Mogi Bayat alvast opgepakt door het parket. Hij wordt momenteel verhoord.

Ook Herman Van Holsbeeck en Ivan Leko worden genoemd in die zaak. Daarnaast zijn er meer dan twintig huiszoekingen aan de gang, bij clubs en makelaars. Dat gebeurt bij het moment van schrijven bij Club Brugge, RSC Anderlecht, Genk, Gent, Lokeren en KV Kortrijk. In totaal zouden er tien clubs betrokken zijn.

Update 11.29 uur: Ook bij Standard is er een huiszoeking aan de gang. Het onderzoek gaat over transfers waar Mogi Bayat een hand in had: meer bepaald Michel Preud'homme, Adrien Trebel, Dieumerci Ndongala en Obbi Oularé. Ook drie transfers van makelaar Veljkovic worden onderzocht: Jankovic, Mladenovic en Kosanovic.

Update 11.58 uur: Inmiddels zijn er ook huiszoekingen aan de gang bij KV Oostende en KV Mechelen. Bij Waasland-Beveren zijn er volgens Het Laatste Nieuws geen huiszoekingen.

Update 12.01 uur: VRT Nieuws geeft aan dat er tot dusver 44 huiszoekingen zijn gebeurd in ons land. Ook bij 13 locaties in het buitenland waren er huiszoekingen.

Update 12.23 uur: Volgens VTM Nieuws werd Leko wel meegenomen voor verhoor, maar wordt hij niet in verdenking gesteld voor fraude bij transfers.

Matchfixing
Daarnaast is er ook de zaak rond matchfixing. Daarin wordt een tweede makelaar genoemd; Dejan Veljkovic. Hij zou goede banden hebben met de clubs Lokeren en KV Mechelen. Alsook met de scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten. Dat trio werd ook opgepakt en wordt momenteel verhoord. Het parket wil hun rol weten in de zaak rond matchfixing.

Volgens VTM Nieuws zou het gaan om minstens twee wedstrijden in onze competitie. Om welke wedstrijden het gaat, is niet bekend.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws