VP Eindrapport - Drie super-Duivels op het WK, twee teleurstellingen

VP Eindrapport - Drie super-Duivels op het WK, twee teleurstellingen

16-07-2018 14:00
9

De Rode Duivels hebben het met een derde plaats uitstekend gedaan op het WK in Rusland, maar wie waren de allerbesten? De redactie van VoetbalPrimeur.be heeft iedereen een cijfer.

Thibaut Courtois - 9
Wat valt er nog te zeggen over de beste doelman van het toernooi? Terwijl collega-topkeepers in de fout gingen bleef hij pal staan. Tegen Brazilië hield hij met een heerlijke redding de 2-1 nog op het bord. Momenteel de beste keeper in de wereld.

Vincent Kompany - 7,5
We zagen niet de beste Kompany uit zijn allergrootste dagen, maar de ervaren man pakte het sober aan. Als hij fit zou blijven moet hij volgend seizoen zijn plaats terug kunnen opeisen bij Manchester City.

Jan Vertonghen - 8
Liet zich één keer in negatieve zin opmerken tegen Japan, toch hij zich in de rug liet pakken. Bleef echter het vertrouwen krijgen, en dat was niet meer dan terecht. Zijn hoogtepunt was de match tegen Mbappé, die vaak werd gestopt door Vertonghen.

Dedryck Boyata - 7
Uitstekend gedepanneerd voor Kompany in de twee 'makkelijke' wedstrijden tegen Panama en Tunesië. Toen het grote werk eraan kwam moest hij wijken, waardoor het moeilijk is om zijn niveau in te schatten.

Toby Alderweireld - 7,5
De verdediger waar we altijd op konden terugvallen, zowel verdedigend als in de opbouw. Als Kompany er de brui aan geeft kan hij de taak van leider makkelijk overnemen. Eén smet: hij liet Umtiti de winnende goal binnenkoppen.

Thomas Vermaelen - 7
Twee keer meegespeeld, beide keren tegen Engeland. Speelde zoals we hem kennen, zonder franjes. 

Leander Dendoncker - 5
Als centrale verdediger niet indrukwekkend tegen Engeland. Hij kwam enkele keren in de problemen in die topwedstrijd, maar is de verdediging wel zijn beste plaats?

Thomas Meunier - 9
Na een aarzelend begin blonk Meunier echt uit in de knock-outfase. De wingback zaaide paniek met zijn loopvermogen en had ook de laatste pass in huis. Waarschijnlijk nog jaren een zekerheid op zijn positie.

Nacer Chadli - 8
Deed heel België vieren met zijn winnende doelpunt tegen Japan en hield die vorm vast. Hij bewees dan ook hij ten onrechte nauwelijks gespeeld heeft bij West Bromwich. Viel helaas wel uit met een blessure in de kleine finale, waarin hij nog een assist gaf.

Yannick Carrasco - 5
Had moeite met het ritme en werd na de match tegen Japan dan ook naar de achterstand verdreven. Zijn actieradius is duidelijk te beperkt om de hele flank te doen. Ook aanvallend was het vaak iets te voorspelbaar.

Axel Witsel - 8,5
Kreeg een stortvloed van kritiek voor het WK, vooral dan omdat hij het spel zou vertragen. In Rusland waar daar van bij het begin niets van te merken. Zijn passing was secuur en wel degelijk vooruit, terwijl hij ook nog alle gaten dichtliep en een perfecte ondersteuning bood aan de driemansdefensie. Een klasse-WK van Witsel.

Youri Tielemans - 6,5
Bracht een dosis jong geweld in de ploeg in de twee wedstrijden tegen Engeland. Vooral in de eerste helft van de kleine finale presteerde hij sterk. Mist wel nog de inhoud om een hele match te presteren tegen een topland, maar dat moet over twee jaar wel zo zijn.

Marouane Fellaini - 8
De Fellaini zoals we hem kennen: betrouwbaar en dodelijk in de lucht. Zonder de invalbeurt van Fellaini was het WK misschien wel over geweest. Met zijn lengte deed hij de Japanners bibberen op iedere hoge bal.

Mousa Dembélé - 5
Een speler met heel wat fans, maar hij bakte er niets van op het moment van de waarheid tegen Frankrijk. Van zijn balvastheid en fysieke kracht viel helemaal niets te merken in die partij. Eén van de weinige foute keuzes die Martinez dit toernooi heeft gemaakt.

Eden Hazard - 9,5
Dé ster van het WK, die her en der zelfs getipt werd voor de trofee van beste speler. Die prijs ging uiteindelijk even verdiend naar de Kroaat Luka Modric, maar Hazard was in bloedvorm en speelde defensie na defensie aan flarden. Heerlijk toernooi van de Chelsea-vedette.

Thorgan Hazard  - 5
Speelde maar één wedstrijd, de laatste groepsmatch tegen Engeland. Daarin bleek vooral dat hij niet echt een alternatief is voor de linkerkant. Nooit getest op zijn echte positie.

Kevin De Bruyne - 8
De Bruyne cijferde zich weg voor de ploeg op een lagere positie, in de schaduw van de drie aanvallers. Hij liet flitsen van klasse zien, zeker in combinatie met Hazard, maar kon zich te zelden opwerpen tot de patron. Lukt dat op het EK wel?

Dries Mertens - 6
Zal met een vreemd gevoel zitten na dit WK. Hij leek op weg naar een top-WK na zijn goal tegen Panama, maar liet daarna bitter weinig zien. Na de match tegen Japan verdween hij uit de basis. Zijn invalbeurt tegen Frankrijk was verdienstelijk zonder meer.

Adnan Januzaj - 6,5
Bij zijn doelpunt zullen we altijd wel een dubbel gevoel hebben. Hadden we de finale gehaald met het parcours van Engeland? Hoe het ook zij: Januzaj deed gewoon zijn sportieve plicht en dat resulteerde in een schitterende goal. Je kan hem dat moeilijk kwalijk nemen.

Romelu Lukaku - 7
Lukaku nam een vliegende start en scoorde in de poules meteen vier goals. Daarna bleef de teller helaas wel op nul staan. Tegen Frankrijk zat hij in de achterzak van Varane en in de troosting tegen Engeland miste hij enkele grote kansen.

Michy Batshuayi - 6
Meegenomen als joker, maar speelde nauwelijks. Zijn hoogtepunt was het doelpunt tegen Tunesië, al kwam dat er wel na een resem gemiste kansen. Dat hij tegen Frankrijk de bakens niet meer kon verzetten is natuurlijk geen schande.

Koen Casteels en Simon Mignolet speelden geen minuut.

No Poll