Pijnlijke cijfers! Anderlecht geeft eigen talenten nauwelijks de kans

Pijnlijke cijfers! Anderlecht geeft eigen talenten nauwelijks de kans

14-12-2017 15:00
3

Anderlecht heeft altijd bekend gestaan om de uitstekende jeugdopleiding. Ook in Europa heeft paars-wit op dat gebied een grote naam. Anderlecht zelf ziet de laatste jaren echter weinig spelers uit de eigen jeugdopleiding doorbreken in het eerste elftal.

De U19 van de Brusselaars mocht zich sinds 2013 jaarlijks tonen in de UEFA Youth League, de Champions League voor jeugdteams. La Dernière Heure becijferde dat Anderlecht in die jaren liefst 49 spelers heeft opgesteld in het prestigieuze tornooi. Van deze 49 hebben slechts acht spelers al weten te debuteren in het eerste elftal. Het gaat om Leander Dendoncker, Andy Kawaya, Aaron Leya Iseka, Samuel Bastien, Nathan De Medina, Jorn Vancamp, Dodi Lukebakio en Emmanuel Sowah. 

Dendoncker is de enige speler die zijn naam heeft weten te vestigen in het Astridpark. De sterkhouder is zelfs al uitgegroeid tot een Rode Duivel. Dat kan absoluut niet gezegd worden van de zeven andere namen. Enkel Sowah staat dit seizoen nog onder contract bij RSCA, al wordt hij al lange tijd achtervolgd door blessures. Leya Iseka, Vancamp en Lukebakio hebben mogelijk ook nog een toekomst bij paars-wit. Zij worden dit seizoen uitgeleend om elders ervaring op te doen.

Mile Svilar, Hervé Matthys, Wout Faes en Hannes Delcroix haalden wel de A-kern, maar tot een officieel optreden kwam het (nog) niet. Pijnlijk is ook het feit dat van de 49 talenten er ook al vele zijn vertrokken om elders hun droom na te jagen. Grote talenten als Orel Mangala (VfB Stuttgart) en Stephane Omeonga (Genoa) doen dat zelfs al met succes in het buitenland. Anderlecht pronkt met de jeugdopleiding, maar de cijfers tonen dus aan dat de jeugd niet al te veel kansen krijgt.