Van Geneugden over job als bondscoach: Kinderen met stokken en messen

Van Geneugden over job als bondscoach: "Kinderen met stokken en messen"

10-08-2017 15:35

Ronny Van Geneugden maakte eerder dit jaar een bijzondere keuze: hij ging de uitdaging aan als nieuwe bondscoach van Malawi. Daar is hij inmiddels niet zo slecht bezig.

Van Geneugden heeft al een succesje geboekt. "We hebben onze eerste kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup 2019 gewonnen tegen de Comoren met 1-0. Na die zege stond het land in rep en roer. Voetbal is hier sport nummer één en het was al even geleden dat Malawi nog eens een match had gewonnen. De wedstrijd was op zaterdag en zelfs op zondag werd er nog gedanst en gefeest. Het voetbal zorgt er hier voor dat de samenleving weer even kan heropleven", vertelt hij bij Sporza.

Van Geneugden wil nu mee een project uit de grond stampen. "Er is hier veel potentieel, er is gewoon geen geld. Het plan is om met de U17 iets te creëren tegen 2020-2022. Tegen 2026 willen ze zich ook kwalificeren voor het WK en enkele spelers richting Europa verhuizen. Of ik dan nog bondscoach zal zijn? Ik voel me hier nu goed en wil hier wel blijven. Ik wil hier mijn stempel drukken. Vroeger speelden ze altijd met de lange bal, ik wil de bal meer over de grond zien gaan en dat appreciëren ze hier wel."

Een voetbalproject starten in Malawi is echter niet makkelijk. Veel mensen leven er in schrijnende omstandigheden. 'Het verschil tussen arm en rijk is enorm. De rijken kunnen zich alles permitteren, de armen hebben niets. Ze slapen op een rieten matje en kunnen niet drie keer per dag eten. Mensen met een normale job verdienen 120 euro per maand en moeten elke dag drie uur stappen."

Kinderen met messen
Van Geneugden heeft in ieder geval al veel avonturen meegemaakt in Afrika, en dat was niet altijd positief. "Toen we terugkwamen van de wedstrijd tegen de Comoren, hadden de kinderen al een week geen les gehad omdat de leerkrachten niet betaald werden. De schoolkinderen stonden met stokken en messen te zwaaien en we moesten geld geven om door te mogen. Toen zat ik toch even met de bibbers."