REPORTAGE: Op bezoek bij Barda in Israël: “Genk is mijn tweede thuis, ik mis het”

REPORTAGE: Op bezoek bij Barda in Israël: “Genk is mijn tweede thuis, ik mis het”

21-11-2016 19:30

In 2007 haalde KRC Genk zowaar een Israëli naar Limburg. In zes seizoenen tijd zou Elyaniv Barda uitgroeien tot een icoon in de huidige Luminus Arena met 165 wedstrijden op de teller, waarin hij liefst 57 keer de weg naar doel vond. Radio GRK ging de aanvaller opzoeken in zijn thuisland, exclusief voor VoetbalPrimeur.be.

Barda keerde na zijn succesvolle periode in ons land immers terug naar zijn roots. Bij Hapoel Be'er Sheva maakt hij een sprookje mee: eind vorig seizoen veroverde de club voor de derde keer in haar historie de Israëlische landstitel. "Ik keerde hier terug bij mijn thuisclub. Ik ben heel gelukkig dat ik erin geslaagd ben kampioen te worden met hen. De voorbije jaren werden we tweede en derde en presteerden we ook sterk in Europa", klinkt Barda gelukkig.

Nadat hij een rondleiding heeft gegeven door het gloednieuwe stadion van zijn jeugdliefde, vertelt hij over zijn terugkeer naar Israël. "Voor ik naar Be'er Sheva terugkwam, wisten ze zich twee jaar op rij pas op de slotspeeldag te verzekeren van het behoud. De laatste keer dat Be'er Sheva de titel veroverde, was veertig jaar geleden."

"Nu hebben we een nieuw stadion, met 15.000 plaatsen, dat elke wedstrijd stampvol zit. We zijn erin geslaagd om kampioen te worden en hopen dat kunstje nu te herhalen. Voorlopig lukt dat wonderwel", vertelt de technicus, die zelf liefst veertien keer aan het kanon stond vorig jaar. Be'er Sheva voert momenteel opnieuw de rangschikking aan in de Ligat Ha'al.

Genk voor altijd in het hart
Een terugblik op zijn periode bij Genk kan natuurlijk niet ontbreken. "Genk was mijn enige club in Europa waar ik voor gevoetbald heb. Ik zal nooit vergeten wat ik er allemaal verwezenlijkt heb: de titel, de Champions League bereikt en twee maal de beker veroverd. Ik had er veel mooie momenten en wens Genk dan ook alleen maar het beste toe. Misschien kruisen onze wegen ooit wel opnieuw, in voetbal is alles mogelijk."

"Mijn contract bij Be'er Sheva loopt aan het eind van dit jaar af, ik weet nog niet wat de toekomst brengt. Misschien verleng ik wel, maar dat is nog niet zeker. Maar zoals gezegd, Genk is mijn tweede thuis en ik ben trots op die club. Ik had een heel mooie periode in Limburg en zit nu in een goede periode in mijn carrière in Israël. We zullen wel zien", houdt de Israëli de boot enigszins af, terwijl hij met zijn familie poseert voor de foto.

Nog steeds contact
De liefde tussen Genk en Barda is alvast wederzijds, want ook in Limburg mist men de smaakmaker van weleer. "Het doet deugd dat de mensen in Genk nog steeds over me praten. Het toont aan dat ik er echt iets bereikt heb. Deze club zal nooit uit mijn hart kunnen verdwijnen, ik hou er ontzettend veel van. Dat zal altijd zo blijven."

"Ik heb nog steeds contact met enkele ex-coaches, zoals Ronny Van Geneugden en Franky Vercauteren. Ook van oud-ploeggenoten hoor ik soms nog iets, Kevin (De Bruyne, nvdr.) en Thibaut (Courtois, nvdr.) bijvoorbeeld. Voor het overige zijn er veel nieuwe spelers in Genk die ik niet ken. Ook met Thomas Buffel praat ik nog af en toe, ik zie dat hij het momenteel uitstekend doet. Ik denk dat Genk hem moet houden, ook na zijn actieve carrière. Hij kan de club helpen om zich te ontwikkelen", geeft de aanvaller goede raad.

Denier als vertrouwenspersoon
Eén man verdient speciale aandacht van Barda: Pierre Denier. "Daarover is geen twijfel mogelijk", geeft hij toe. "Pierre was de eerste die tot mij doordrong als speler. Hij hielp mij vanaf de eerste minuut dat ik in Genk was. Zijn invloed op mij was enorm, ik was heel blij om onder hem te trainen, als coach en als mens. Hij heeft een fantastische persoonlijkheid en is een troef voor Genk."

Bij een drankje heeft Barda nog een laatste boodschap voor zijn Belgische ex-club. "Genk is simpelweg mijn tweede thuis. Ik heb me er steeds goed gevoeld en hou nog altijd van het stadion, de fans en de sfeer. Ik wens hen al het beste toe en hoop dat ze het hoogst mogelijke bereiken."