Grenzeloos: Fakkeloverdracht in Italië en een finale tussen kerk en kroon

Grenzeloos: Fakkeloverdracht in Italië en een finale tussen kerk en kroon

19-12-2014 14:00

Bij VoetbalPrimeur.be staren we ons niet blind op de Jupiler Pro League. Elke vrijdag steken wij de grenzen over om uw voetbalweekend te plannen en pikken we er de meest intrigerende internationale affiches uit. Dit weekend verwachten we heel wat symboliek in Italië, herinneringen in Engeland en een deus ex machina in de WK-finale voor clubs.

Romeinen op zoek naar Milanese scalp (x2)
Serie A - zaterdag 20 en zondag 21 december: 20u45

Het contrast tussen de malaise bij de Milanese clubs en de renaissance van de Romeinse wordt dit weekend mogelijk in tweevoud duidelijk gemaakt. Voor het eerst sinds mensenheugenis bevinden zowel de rode als de blauwe hoofdstedelingen zich op de Europese posities en de rode en blauwe domstedelingen niet. Wie sceptisch is over de zoveelste teleurstellende Italiaanse topaffiches, stemt vooral zaterdag beter af op AS Roma – AC Milan om zijn of haar ongelijk bewezen te zien. De ploeg van Radja Nainggolan wil de pijnlijke uitschakeling in de Champions League enkel doorspoelen met een eerste titel sinds 2001. Lazio hoopt een dag later te profiteren van de chaos die bij Inter al een volledig seizoen heerst om zijn Champions League-ambities kracht bij te zetten. Kunnen de oude, statische grootmachten nog iets rapen tegen de gretige Romeinse wolven?

Bragging rights in Noordoost-Engeland
Premier League – zondag 21 december: 14u30

Londense derby’s zijn er voldoende in de Premier League, maar in het noorden telt er maar één. De Tyne-Wear derby is genoemd naar de twee rivieren die door de streek lopen. Newcastle ligt aan de ene, Sunderland aan de andere, maar beide steden liggen maar 16 kilometer uit elkaar. Zoals veel derby’s in Engeland kent deze een politieke oorsprong, maar hij was decennia lang op sterven na dood. Pas sinds de twee liftclubs opnieuw op regelmatige basis in de Premier League uitkomen, is het spotten met de wanprestaties van de ander opnieuw ingeruild voor de eigen trots. De North-East Derby staat ook te boek als een van de meest evenwichtige ter wereld. Newcastle won er 53, Sunderland 50 en 49 keer eindigde het duel onbeslist. De Black Cats uit Sunderland (226) scoorden wel drie keer meer dan de Magpies uit Newcastle (223).

Rivaliteit die begon en eindigde in 1989
Premier League – zondag 21 december: 17u00

De rivaliteit tussen Liverpool en Arsenal is niet zo groot als die tussen Arsenal en Chelsea of Tottenham, of Liverpool en Everton of Manchester United. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: Arsenal trekt namelijk bijna altijd aan het langste eind. Exponent daarvan was de spannendste ontknoping van een Engelse competitie aller tijden. De ontknoping van het seizoen 1988-1989 viel op de laatste speeldag, kort na het Hillsborough drama. Arsenal, dat in 15 jaar niet meer had gewonnen op Anfield, moest met twee doelpunten verschil winnen om Liverpool de titel af te snoepen. Kijk naar de beelden hieronder om u voor te stellen wat elke Liverpoolfan zich elke keer moet herinneren als Arsenal het gras van Anfield betreedt.

Koninklijken en geestelijken beslechten finale in hogere sferen
FIFA Club World Cup – zondag 21 december: 20u30

Wat moet u weten over San Lorenzo de Almagro. Doelman Leo Franco (37, ex-Atletico Madrid) en verdediger Mario Yepes (38, ex-PSG en AC Milan) zijn de bekendste spelers en aan hun laatste kunstje bezig. Zij werden pas deze zomer, en dus na het winnen van de Copa Libertadores aangetrokken. Wat mag u weten? De club telt met Viggo Mortensen (Aragorn van Midden-Aarde) en Jorge Mario Bergoglio (Paus Franciscus van deze aarde) twee wereldberoemde fans die gekender zijn onder een andere naam. Wat weet u misschien al? Voorlopig staat het tussen winnaars van de Europese en de Zuid-Amerikaanse Champions League 6-4 op het WK voor clubs. Iedereen verwacht dat Real Madrid met de vingers in de neus zijn derde trofee van het seizoen behaalt, na de Spaanse en Europese supercup. Toch lieten ook Liverpool, Barcelona en Chelsea zich in het verleden al eens verrassen door hun Zuid-Amerikaanse evenknie.