Ex-prof Levchenko haalt uit: Veel clubs schuldig aan dood Oekraïners

Ex-prof Levchenko haalt uit: "Veel clubs schuldig aan dood Oekraïners"

8 maart - 23:34
23

Europese clubs sluiten na de invasie van Oekraïne nog altijd deals met Russische clubs. Het gaat om vele miljoenen euro's, stelt Follow the Money. Het stuit voormalig vetballer Evgeniy Levchenko tegen de borst. Hij oordeelt ook hard over FC Twente, dat Manfred Ugalde aan Spartak Moskou verkocht.

Volgens Follow the Money schendt een deel van de clubs mogelijk de sancties tegen Rusland. "Krankzinnig en pijnlijk", reageert Levchenko, die onder meer ingaat op de overstap van Manfred Ugalde (ex-Lommel). De Costa Ricaanse spits wilde koste wat kost naar Rusland, waardoor Twente overstag ging. Spartak Moskou staat overigens niet op de EU-sanctielijst. "Dat is natuurlijk een heel mooi excuus."

Levchenko is glashelder over clubs, spelers en zaakwaarnemers die zaken doen met Russische clubs. "Technisch gezien zal het waarschijnlijk zo zijn dat FC Twente geen sancties heeft overtreden, maar vanuit moreel perspectief zijn veel clubs schuldig aan de dood van Oekraïners", luiden zijn harde woorden. 'De eigenaar van Spartak Moskou is Lukoil, dat bekendstaat als leverancier van brandstoffen aan het Russische leger. Bovendien vloeit er belastinggeld van Lukoil naar de oorlogskas van Poetin', schrijft FTM. Voor Levchenko is het daarom onbegrijpelijk dat het oliebedrijf niet op de Europese sanctielijst staat.

Levchenko pleit in het interview voor een algeheel verbod op handel in sporters met Rusland. Dat is volgens hem de 'enige juiste beslissing'.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.