Ajax greep drie keer naast topaankoop Aston Villa: 'Ook KRC Genk wilde hem'

Ajax greep drie keer naast topaankoop Aston Villa: 'Ook KRC Genk wilde hem'

5 maart - 21:02 Laatste update: 21:32

Ajax heeft tot drie keer toe Leon Bailey, de voormalige aanvaller van KRC Genk, net misgelopen. Dat meldt zijn sitefvader Craig Butler in gesprek met Voetbal International. Bailey, de Jamaicaanse aanvaller, werd in 2021 uiteindelijk voor 32 miljoen euro gekocht door de opponent van Ajax aankomende donderdag: Aston Villa.

In 2013 kreeg Ajax de eerste kans om Bailey over te nemen. De Jamaicaan speelde toen bij AS Trencin, een club die een samenwerkingsverband had met Ajax. Voorzitter en oud-Ajax-speler Tscheu La Ling liet hem echter niet naar Amsterdam gaan. "Bailey stond inderdaad al op de foto bij Ajax, maar ook bij Genk, aan wie ik hem uiteindelijk verkocht heb. Ajax wilde hem wel, maar niet volgens de afspraken die er waren." Genk nam Bailey in 2015 voor 1,4 miljoen euro over van AS Trencin. 

Ajax waagde in 2016 voor elf miljoen euro een tweede poging en in 2022 zelfs nog de derde poging, maar het mocht niet baten. Zijn stiefvader Butler had een transfer wel leuk gevonden, vooral voor de toekomst van Bailey. "We waren steeds heel dichtbij, maar de final push van Ajax ontbrak. Als Leon had getekend bij Ajax, zou hij daarna waarschijnlijk voor veel meer geld zijn verkocht, maar geld is ook niet alles." Genk verkocht Bailey in januari 2017 voor 16,7 miljoen euro aan Bayer Leverkusen 04. Leverkusen verkocht Bailey in de zomer van 2021 voor 32 miljoen euro aan Aston Villa. 

Toch wil Butler een toekomstige transfer van Bailey naar Ajax niet uitsluiten. "Natuurlijk blijft Ajax een club waar we veel respect voor hebben, het contact is er ook nog steeds. Ik spreek regelmatig met Kelvin de Lang. We houden nog steeds veel van Ajax. De mensen, het geloof, de ambities, de uitstraling. Bij Ajax zat dat lange tijd allemaal heel erg goed. Het is zaak dat dat snel weer terugkomt."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.