UEFA-Ranking: Union kan concurrent uitschakelen, Club Brugge mag weer in Europa

UEFA-Ranking: Union kan concurrent uitschakelen, Club Brugge mag weer in Europa

4 maart - 19:27 Laatste update: 7 maart - 21:19
13

Er staat een nieuwe Europese week voor de boeg en hiermee ook nieuwe kansen voor coëfficiëntenpunten voor België. Met Club Brugge en Union SG hebben wij nog twee Europese strijders actief op het toneel van de Conference League. VoetbalPrimeur.be praat je bij over de huidige stand van zaken in de UEFA-Ranking.

Union SG en KAA Gent namen het in de tussenronde van de Conference League op tegen Eintracht Frankfurt en Maccabi Haifa. De koploper van de Jupiler Pro League en De Buffalo’s moesten via een tweeluik zien af te rekenen met Eintracht Frankfurt en Maccabi Haifa. Voor beide ploegen was dit een flinke opgave. Union SG wist in Frankfurt aan het langste eind te trekken door met 1-2 te winnen. Hierdoor eindigde het tweeluik in een 4-3 zege voor Union.

Voor Gent kwam het Europese avontuur ten einde in de tussenronde van de Conference League. Eerder ging Gent in Hongarije met 1-0 onderuit tegen Maccabi Haifa. Deze match kon door de oorlog in de Gazastrook niet in Israël gespeeld worden. Vervolgens wist Gent in eigen huis achter gesloten deuren ook niet te winnen, de match eindigde in een 1-1 gelijkspel waardoor Maccabi Haifa het tweeluik met 1-2 wist te winnen.

Tussenronde van opluchting en teleurstelling 
De tussenronde van de Conference League zorgde voor zowel opluchting als teleurstelling. Het was jammer dat het Europese avontuur van Gent ten einde kwam, maar tegelijkertijd was het een fraaie prestatie van Union om uit bij Eintracht Frankfurt er met de volle buit vandoor te gaan. Na de tussenronde hebben wij met Club Brugge en Union SG nog twee kandidaten om zo veel mogelijke coëfficiëntenpunten bij elkaar te verzamelen.

België staat op de 8e plaats in de UEFA-Ranking en wist al een totaal van 12.400 punten te behalen op de UEFA-Ranking. Dat is meer dan nummer 7 Portugal (9.833) en nummer 6 Nederland (9.800) tot nu toe behaalden dit seizoen. Club Brugge wist tot nu toe de meeste punten bij elkaar te voetballen voor ons land.

Totaal aantal punten voor België tot nu toe in seizoen 23/24

01.  Club Brugge                   17.5 punten
02.  KAA Gent                       16 punten
03. Union SG                        11 punten
04.  KRC Genk                      9.5 punten
05.  Royal Antwerp FC           8 punten

Het gemiddelde van de Belgische resultaten is 12.400 punten in de UEFA-Ranking. Club Brugge en Union SG zijn nog als enigen actief in de Conference League. Gent, KRC Genk en Royal Antwerp FC zagen eerder hun Europese avonturen ten einde komen.

Club Brugge tot nu toe de Belgische veelvraat in Europa
Club Brugge behaalde tot nu toe de meeste punten voor België en Blauw-Zwart is nog altijd in de race om de Conference League. In de achtste finale mogen de manschappen van hoofdtrainer Ronny Deila het opnemen tegen Molde FK. De ploeg uit Noorwegen wordt gezien als een haalbare tegenstander voor Club Brugge. Hiermee kan Club Brugge nieuwe punten toevoegen aan het al indrukwekkende puntentotaal.

De Europese concurrentie voor België
Met Club Brugge en Union heeft België nog twee ploegen in de Europese race. Wanneer we naar de concurrentie kijken, dan zien we dat onze eerste achtervolger Turkije met Fenerbahçe nog maar één team in Europa heeft. Na Turkije komt Schotland op de 10e plaats in de UEFA-Ranking. Bij de Schotten is er ook nog slechts één team actief in Europa. Het Rangers van hoofdtrainer Philippe Clement doet nog mee in Europa.

Union SG kan genadeklap uitdelen
Fenerbahçe werd eerste in de groepsfase van de Conference League, hierdoor hoefde de club net als Club Brugge, niet deel te nemen aan de tussenronde. Voor Fenerbahçe wacht het tweeluik met Union SG in de achtste finale van de Conference League. Het biedt direct de mogelijkheid aan Union om een directe concurrent in de UEFA-Ranking Europees uit te schakelen. Wanneer Union zegeviert in de achtste finale tegen Fenerbahçe, dan is Turkije niet meer in staat om nieuwe coëfficiëntenpunten te bemachtigen.

Clement stunt dit seizoen met Rangers  
Naast Turkije heeft Schotland ook nog maar één team actief in Europa. Rangers werd eerste in de groepsfase van de Europa League, hierdoor mocht de ploeg van Clement de tussenronde van de Europa League overslaan. In de achtste finale wacht het Portugese Benfica. Portugal het eerste land dat we tegenkomen wanneer we omhoogkijken op de UEFA-Ranking. Benfica heeft de mogelijkheid om het Schotse Europese avontuur ten einde te brengen.  

Wanneer we in Europa omhoogkijken
Wanneer we omhoogkijken in de UEFA-Ranking dan komen we als eerst Portugal tegen. De Portugezen hebben nog drie teams actief in Europa met FC Porto, Sporting Portugal en Benfica. Na Portugal komt Nederland, onze noorderburen hebben met PSV en Ajax net als ons nog twee teams actief in Europa.

België kan verder gaan uitlopen op concurrentie
Wanneer we de huidige stand in de UEFA-Ranking van België bekijken, dan zien we dat er een aardig gat is ontstaan tussen ons met onze achtervolgers en met de landen die we willen inhalen. Enerzijds comfortabel, het zal even duren voordat achtervolgers echt in de nek komen hijgen, anderzijds is het nog een aardige klim om aan te haken bij Portugal.

Wat de UEFA-Ranking betreft begeven we ons nog altijd in een niemandsland tussen de landen die wij willen inhalen en de landen die ons willen achtervolgen. Het lijkt erop dat dit gat alleen maar groter gaat worden. Onze achtervolgers Turkije en Schotland hebben nog slechts één team actief in Europa. Terwijl Portugal, het land waar we bij willen aanhaken nog drie clubs actief heeft op het Europese toneel.

Stand:                         punten 23/24              punten totaal       teams actief
05.  Frankrijk                       13.250                    63.831                    3
06.  Nederland                      9.800                     61.100                    2
07.  Portugal                         9.833                     55.149                    3
08.  België                            12.400                   46.800                    2
09.  Turkije                           11.000                   37.600                    1
10.  Schotland                       6.200                    35.850                    1