OFFICIEEL: AZ zet trainer op straat, voormalig Rode Duivel maakt seizoen af

OFFICIEEL: AZ zet trainer op straat, voormalig Rode Duivel maakt seizoen af

17 januari - 17:02
3

AZ heeft officieel hoofdtrainer Pascal Jansen ontslagen. Dat maakt de club uit Alkmaar woensdag bekend. Maarten Martens, het voormalig jeugdproduct van RSC Anderlecht, maakt het seizoen af als hoofdtrainer. 

Het besluit van de Alkmaarders komt een dag na het bekerduel met Quick Boys. AZ kreeg drie doelpunten tegen van de amateurploeg uit Katwijk en ontsnapte via een strafschoppenreeks aan een debacle. Bij de hervatting van de competitie werd bovendien verloren van directe concurrent FC Twente. 

'Gedurende het seizoen hebben we meerdere momenten waarop we als directie en hoofdtrainer de zaken doornemen en uiteindelijk hebben we besloten om uit elkaar te gaan', reageert technisch directeur Max Huiberts op de clubwebsite. 'Ondanks het lastige en ingrijpende besluit zijn we Pascal dankbaar voor wat hij de afgelopen ruim vijf jaar voor de club heeft betekend. We wensen hem dan ook veel succes in zijn verdere carrière.'

Jansen berust in zijn ontslag als trainer van AZ. 'Het is uiteraard erg jammer en teleurstellend, want ik was heel strijdbaar om het seizoen met AZ succesvol af te ronden. Ondanks deze teleurstelling ben ik trots op mijn periode bij de club en de kansen die ik hier heb gekregen. En bovenal wil ik mijn spelers en stafleden bedanken voor de prettige en intensieve samenwerking. Ik wens de club en de mensen het allerbeste toe in de toekomst.' 

Jansen was sinds december 2020 hoofdtrainer van AZ. Destijds volgde hij Arne Slot op, die toen werd ontslagen nadat bekend werd dat hij gesprekken voerde met Feyenoord. In 162 wedstrijden met de Alkmaarders behaalde de 50-jarige Jansen een gemiddelde van 1,93 punt per wedstrijd. 96 keer werd er onder zijn leiding gewonnen, 24 keer gelijk gespeeld en 42 keer verloren. In de Eredivisie leidde Jansen AZ naar een derde, vijfde en vierde plaats. Ook werd de halve finale van de Conference League bereikt. 

Martens maakt het seizoen af als hoofdtrainer in Alkmaar. De voormalig Rode Duivel was van 2021 tot 2023 al hoofdtrainer van Jong AZ. Sinds vorig jaar maakte hij als assistent deel uit van de staf van Jansen. Martens mag nu als interim-trainer aan het roer gaan staan bij de A-ploeg van AZ. 

Martens heeft als voetballer het grootste gedeelte van zijn loopbaan ook bij AZ doorgebracht. Onze landgenoot is afkomstig van de jeugdopleiding van Anderlecht, maar speelde tussen 2006 en 2014 bij AZ. Als aanvallende middenvelder speelde Martens maar liefst 230 matchen voor AZ. Martens werd destijds kampioen van Nederland en won ook de Nederlandse beker.