Belgen in de Premier League: Van Player of the Season tot meeste rode kaarten

Belgen in de Premier League: Van Player of the Season tot meeste rode kaarten

07-11-2023 16:00 Laatste update: 10-11-2023 08:35
1

Afgelopen zaterdag maakte Jeremy Doku indruk met een uitzonderlijke prestatie tegen AFC Bournemouth, waarbij Manchester City met 6-1 won. Als aanvaller van City opende hij niet alleen de score, maar leverde hij ook vier assists in de wedstrijd. Dat is een prestatie die geen enkele Rode Duivel hem ooit voordeed in de Premier League. VoetbalPrimeur.be liet zich inspireren door de prestatie van Doku en dook de statistieken in om de meest opmerkelijke prestaties van Rode Duivels in de Engelse topcompetitie te belichten.

De meeste doelpunten – Romelu Lukaku
Romelu Lukaku staat onbetwist aan de top als het gaat om het aantal doelpunten door een Belg in de Premier League. Met een indrukwekkend aantal van 121 doelpunten, gescoord voor vier verschillende clubs over 278 wedstrijden, heeft de spits van AS Roma een onuitwisbare stempel gedrukt op het Engelse voetbal. Zijn periodes bij Chelsea FC, West Bromwich Albion, Everton en Manchester United tussen 2011 en 2022 waren getuige van talrijke memorabele momenten. Het seizoen 2016-2017 bij Everton sprong eruit, met Lukaku die 25 keer het net vond in 37 wedstrijden. Hij brak meerdere records, waaronder een reeks van zeven opeenvolgende wedstrijden met een doelpunt voor Everton en het verbreken van het doelpuntenrecord van Duncan Ferguson voor de club in 2017. Deze prestaties plaatsen hem bovenaan de lijst van Belgische doelpuntenmakers, gevolgd door Christian Benteke (86) en Eden Hazard (85).



Player of the Season – Kevin De Bruyne
Terwijl we de doelpuntenmakers vieren, mogen we de creatieve krachten niet over het hoofd zien. Eden Hazard en Vincent Kompany hebben beiden de titel van Player of the Season van de Premier League verdiend, maar alleen Kevin De Bruyne heeft deze eer tweemaal weten te behalen, in de seizoenen 2019-2020 en 2021-2022. Hiermee plaatst hij zich in een exclusief gezelschap naast grootheden Nemanja Vidic, Thierry Henry en Cristiano Ronaldo. Bovendien is De Bruyne de onbetwiste koning der assisten van de Rode Duivels met maar liefst 102 assists, ruim voorbij Hazard (54) en Lukaku (35).

Golden Glove – Thibaut Courtois
Het belang van een solide sluitpost kan niet genoeg benadrukt worden, en daarom verdient Thibaut Courtois een speciale vermelding. Als keeper voor Chelsea in het seizoen 2016-2017 was Courtois de rots in de branding, met 16 clean sheets in 36 wedstrijden en minder dan één tegengoal per wedstrijd. Zijn prestaties waren cruciaal voor het veiligstellen van het kampioenschap voor Chelsea dat seizoen.

De duurste transfer – Eden Hazard
Eden Hazard brak buiten het voetbalveld een belangrijk record als de duurste uitgaande transfer van Chelsea tot op heden, toen hij in 2019 voor een verbijsterende 115 miljoen euro naar Real Madrid verkaste. Op de voet gevolgd door Romelu Lukaku, wiens overgang van Internazionale naar Chelsea in 2021 hem de duurste inkomende transfer maakte, specifiek kijkend naar de Belgische spelers.

Rode kaarten – Christian Benteke
Niet elke statistiek is even vleiend. Christian Benteke bijvoorbeeld, staat bekend om zijn vier rode kaarten in 280 Premier League-wedstrijden. Zijn concurrenten op deze minder benijdenswaardige lijst zijn Marouane Fellaini en Christian Kabasele, die respectievelijk drie rode kaarten ontvingen. Interessant is dat Kabasele de hoogste ratio qua rode kaarten behaalde met drie in slechts 108 wedstrijden.

Belgen goed vertegenwoordigd
De Premier League heeft een rijke geschiedenis van Belgische invloed, zowel in het doel, op het veld, als in de transferboeken. Van Lukaku's onmiskenbare doelpunten en De Bruyne's ongeëvenaarde assists tot Courtois' Golden Glove en Hazard's recordbrekende transfer, de Rode Duivels hebben hun stempel gedrukt. Terwijl we getuige zijn van de opkomst van nieuwe talenten zoals Jeremy Doku, blijft het spannend om te zien wie zich zal voegen bij deze legendarische namen naarmate zij meer ervaring opdoen op het hoogste Engelse niveau.