Porto-spelers om in de gaten te houden: Pepes, trefzekere spits en penaltykiller

Porto-spelers om in de gaten te houden: Pepes, trefzekere spits en penaltykiller

24-10-2023 21:30 Laatste update: 25-10-2023 22:26
1

Royal Antwerp FC neemt het woensdagavond op tegen FC Porto op De Bosuil voor de derde wedstrijd in groep H van de Champions League. Dit is een nieuwe kans voor Antwerp om de allereerste punten te behalen in het meest prestigieuze clubtoernooi van Europa. VoetbalPrimeur.be analyseerde opvallende spelers in het team van de Portugezen en komt met een overzicht.

Algemeen overzicht selectie FC Porto
Totale marktwaarde: 289 miljoen euro
Gemiddelde leeftijd: 26,5 jaar
Aantal A-internationals: 7
Duurste speler: Diego Costa, 45 miljoen euro (doelman)
Plaats in landelijke competitie: 3e in Liga Portugal
Trainer: Sérgio Conceição (ex-Standard)

Penaltykiller Diogo Costa
FC Porto heeft met Diogo Costa een betrouwbare doelman die tevens bekend staat als een echte penaltykiller. Een voorbeeld hiervan is de strafschop die de 24-jarige doelman stopte van Hans Vanaken en Noa Lang tijdens de wedstrijden van Porto tegen Club Brugge. Een strafschop voor Antwerp betekent dus niet automatisch een doelpunt, en fans zullen geduld moeten hebben totdat de bal ook echt de doellijn passeert. Deze doelman heeft een transferwaarde van maar liefst 45 miljoen euro en is daarmee een van de duurste keepers in de Champions League.

40-jarige beuker Pepe
Er was enige twijfel of Pepe beschikbaar zou zijn tegen Antwerp. Maar de ervaren speler, die 10 jaar bij Real Madrid in de verdediging heeft gespeeld, trainde dinsdag gewoon mee met Porto. Het lijkt er dus op dat hij als linksback zal spelen tegen The Great Old. Pepe heeft in zijn carrière maar liefst 134 interlands voor Portugal gespeeld en heeft ook 14 rode kaarten op zijn naam staan. Het is dus te hopen dat de spelers van Antwerp de wedstrijd ongedeerd doorkomen.

Niet te verwarren met Pepê
Tijdens de wedstrijd tussen Antwerp en Porto kan de commentator mogelijk in de war raken, want er zijn niet één, maar twee spelers met de naam Pepe op het veld. Het gaat echter om Pepe en Pepê. De tweede, die slechts 26 jaar oud is, is de duurste speler van FC Porto na Diogo Costa (25 miljoen euro). Bovendien is Pepê geen verdediger zoals zijn naamgenoot, maar een aanvaller, specifiek een linksbuiten. Daarnaast is Pepê een Braziliaan en geen Portugees. Hij kwam in de zomer van 2021 over van het Braziliaanse Gremio om voor FC Porto te spelen.

Nog een gevaarlijke buitenspeler
Pepê is niet de enige vleugelspeler waar het team van Mark van Bommel rekening mee moet houden. Er is ook nog Galeno, met een transferwaarde van ongeveer 20 miljoen euro. Misschien herinner je je deze Braziliaan nog, want hij blonk in de Champions League uit tegen Club Brugge tijdens de 0-4 overwinning van FC Porto. Galeno wist niet te scoren tegen Club Brugge, maar zorgde wel voor veel problemen voor de verdediging van Club Brugge tijdens de 0-4 wedstrijd in het Jan Breydelstadion. Dit seizoen heeft Galeno al twee keer gescoord en één assist gegeven in de wedstrijden tegen Barcelona en Shakhtar Donetsk.

Trefzekere Taremi
In de aanval En als we het dan toch over sterke statistieken hebben, dan moeten we het ook hebben over Mehdi Taremi. De spits van FC Porto heeft dit seizoen al een doelpunt gescoord in de Champions League en zag een doelpunt tegen Barcelona afgekeurd worden. Vorig seizoen wist de aanvaller in zeven wedstrijden vijf doelpunten te maken en gaf hij ook nog twee assists. Twee van die vijf doelpunten vielen tegen Club Brugge toen FC Porto met 0-4 won tijdens hun bezoek aan Club Brugge.

Zo vader, zo zoon
De zoon van trainer Sérgio Conceição zit ook bij de selectie van FC Porto. Aanvaller Francisco Conceição is slechts 20 jaar oud, maar hij heeft al minuten gemaakt, zowel tegen Barcelona als tegen Shakhtar Donetsk, door in te vallen voor de gevaarlijke Galeno en middenvelder Alan Varela. De kans is dus zeker aanwezig dat de zoon van de voormalig Gouden Schoen-winnaar de Antwerpse verdediging woensdagavond zal gaan testen.

Flinke ziekenboeg Porto
FC Porto kampt met blessures in de selectie van trainer Sérgio Conceição. Verdedigers Ivan Marcano en Nigeriaans international Zaidu zijn niet beschikbaar, en ook aanvaller Gabriel Veron ontbreekt vanwege een gescheurde dijbeenspier. Pepe, Wendell en de duurste middenvelder van Porto, de Canadese Stephen Eustáquio (ter waarde van 12 miljoen euro), waren onzeker voor de wedstrijd, maar ze waren aanwezig op het trainingsveld van FC Porto op dinsdag ter voorbereiding op de strijd tegen Antwerp. Het lijkt er dus op dat deze spelers beschikbaar zullen zijn.

Prachtig affiche tegen voormalig CL-winnaar
FC Porto zal moeten vertrouwen op gevaarlijke spelers op de flanken, een trefzekere spits en veel ervaring in de verdediging. Dit is een club met een rijke geschiedenis en ze wonnen de Champions League in 2004 onder leiding van José Mourinho na het verslaan van AS Monaco. Dit is een geweldige wedstrijd voor Antwerp-fans en Belgische voetballiefhebbers. De wedstrijd begint op woensdagavond om 21.00 uur en wordt gespeeld op De Bosuil.