EK binnen handbereik voor Nederland, Van Dijk zorgt voor Oranje-feest in Athene

16-10-2023 22:56
5

Oranje leek af te stevenen op een gelijkspel tegen Griekenland, maar in de laatste minuut schoot captain Virgil van Dijk zijn ploeg vanaf elf meter nog naar een overwinning. Daardoor ligt de weg naar het EK open voor Nederland.

Voor Oranje was de opdracht duidelijk op een matige grasmat in Griekenland: niet verliezen, want anders zou kwalificatie voor het EK serieus in gevaar komen. Tegen de Grieken koos Koeman, net als tegen Frankrijk, voor Quilindschy Hartman en Tijjani Reijnders in de basis, terwijl ook Mats Wieffer en Steven Bergwijn aan de aftrap verschenen. Oranje begon nog wat tammetjes aan de wedstrijd, maar kwam al snel los.

Na een minuut of twintig spelen werd Reijnders gevaarlijk via twee pogingen van afstand. Daarna deed zich een opvallend penaltymoment voor: Virgil van Dijk werd gevloerd in de zestien van Griekenland, waarna Wout Weghorst niet veel later kon scoren. De bal ging echter op de stip, in plaats van dat Oranje de goal toegewezen kreeg. Weghorst ging vervolgens achter de bal staan, maar schoot de strafschop slecht in: Odisseas Vlachodimos wist redding te brengen.

Daardoor bleef het 0-0, maar voor rust kreeg Nederland nog meer goede kansen. De grootste was voor Bergwijn, die ook stuitte op Vlachodimos. Direct na de pauze kreeg de Ajax-captain misschien wel de grootste kans van de wedstrijd. Opnieuw was het echter Vlachodimos die de bal over de zijlijn wist te tikken. Snel daarna werden opnieuw Reijnders en ook Xavi Simons gevaarlijk. Een goal leverde dat echter weer niet op voor Oranje.

Daarna ebde het momentum van Oranje weg. Middenvelder Andreas Bouchalakis kreeg zelfs een kansje namens Griekenland. In de slotfase kwamen debutant Brian Brobbey, Joey Veerman, Micky van de Ven en Marten de Roon nog binnen de lijnen bij Oranje, maar Griekenland werd juist gevaarlijker. Zo werd het nog even billenknijpen voor Nederland, totdat Oranje in de laatste minuut een tweede penalty kreeg na een overtreding van Vangelis Pavlidis. De VAR wilde nog een streep door de strafschop zetten, maar Alejandro Hernández Hernández veranderde niet van besluit.

Virgil van Dijk bleef oog in oog met Vlachodimos wél koel, ondanks dat hij werd geteisterd door laserpennen: de captain bepaalde de eindstand zo op 0-1. Bij het juichen kregen de spelers van Oranje nog van alles en nog wat naar hun hoofd, maar daar zullen ze niet wakker van liggen. Het EK kan Nederland nu namelijk bijna niet meer ontgaan.

Als Oranje van Ierland - dat eigenlijk gebaat is bij een nederlaag tegen Nederland - of Gibraltar wint in de komende interlandperiode, is kwalificatie sowieso een feit. Als Griekenland zijn laatste kwalificatieduel verliest van het al geplaatste Frankrijk, kan Oranje zijn laatste twee duels in Groep B zelfs verliezen.