Vertonghen onthoudt vooral positieve uit Oostenrijk: Zijn de eerste, prachtig

Vertonghen onthoudt vooral positieve uit Oostenrijk: "Zijn de eerste, prachtig"

14-10-2023 09:00
17

Het was nog bibberen tot het einde, maar de Rode Duivels hebben Oostenrijk verlaten met een 2-3-zege op zak. Die overwinning zorgde er meteen voor dat ons land acht maanden voor de start van Euro 2024 al mathematisch zeker is van deelname. Het doet Jan Vertonghen zichtbaar deugd.

De ervaren verdediger zag zijn ploeggenoten nog afzien in de slotfase, maar de zege blijft hoe dan ook knap. "Het is wel prachtig dat we dit realiseren met de nieuwe generatie, we zijn de eerste om ons te kwalificeren. Dat is top", kan Vertonghen enkel tevreden zijn bij Het Nieuwsblad. Op de heenwedstrijd tegen de Oostenrijkers na (1-1) wonnen de Duivels al hun wedstrijden in de kwalificatiepoule tot dusver.

De tegenstander van vrijdagavond was op papier de taaiste concurrent en dat werd ook werkelijkheid op het veld. "Oostenrijk is een goede ploeg, het is niet zo evident om hier te komen winnen. Hoe zij druk zetten, dat is grote klasse, we hadden er de nodige moeite mee, maar de coach heeft bij de rust goed bijgestuurd", krijgt Domenico Tedesco een pluim op de hoed.

Met de plaatsing voor het EK op zak kan diezelfde Tedesco vanaf nu beginnen bouwen aan zijn elftal voor dat toernooi. Het thuisduel met Zweden vormt de eerste stap binnen dat proces. "Maandag wacht alweer Zweden", beseft ook Vertonghen. "Dan willen we de fans iets moois bieden." Bij het debuut van Tedesco gingen de Duivels alvast met 0-3 winnen in Zweden.