Liverpool tegen België, de plaaggeest van Club Brugge en alleen RSCA flikte het

Liverpool tegen België, de plaaggeest van Club Brugge en alleen RSCA flikte het

05-10-2023 17:02 Laatste update: 11-10-2023 14:46
15

Union SG wacht donderdagavond een fantastisch affiche in de Europa Leaguegroepsfase. Union gaat op Anfield de strijd aan met het Liverpool van hoofdtrainer Jürgen Klopp. Wat deed Liverpool tot nu toe tegen de Belgische ploegen in Europees verband? RSC Anderlecht, Standard, Club Brugge en KRC Genk stonden eerder tegenover The Reds. VoetbalPrimeur.be zet de resultaten op een rijtje.

Liverpool heeft tot nu toe erg weinig moeite gehad met onze Belgische ploegen. De Engelse grootmacht heeft een buitengewoon sterke balans tegen de Belgische teams. Vijftien keer eerder stond Liverpool tegenover een Belgische opponent, hiervan wist Liverpool maar liefst twaalf wedstrijden te winnen. Twee keer eindigde het in een gelijkspel en eenmaal wist Anderlecht Liverpool te verslaan.

Anderlecht en Standard in de jaren ’60
In het seizoen 1964/65 was Anderlecht de eerste Belgische tegenstander voor Liverpool. Deze match vond plaats in de achtste finale van de Europa Cup 1. Liverpool won thuis met 3-0 van paars-wit. In de returnmatch bij Anderlecht wist Liverpool met 0-1 te winnen.

In december 1965 kreeg Liverpool er met Standard een nieuwe Belgische opponent bij. Op Anfield werd Standard met 3-1 geklopt in de achtste finale van de UEFA Winners Cup. Liverpool kwam daarna naar Sclessin, Liverpool wist destijds met 1-2 te winnen.

Plaaggeest voor Club Brugge en UEFA Supercup-winnaar Anderlecht in de jaren ’70
In de jaren 70 speelde Liverpool alleen maar finales tegen Belgische ploegen. Club Brugge kwam net te kort in de UEFA Cup finale van 1976. Op Anfield werd het 3-2 voor Liverpool, namens Club Brugge wisten Raoul Lambert en Julien Cools te scoren. In het Olympiastadion werd het 1-1, opnieuw was het Lambert die scoorde, ditmaal via een penalty.

In 1978 was Liverpool opnieuw de laatste horde voor Club Brugge. Ditmaal stonden de ploegen op Wembley tegenover elkaar in de Europa Cup 1 finale. Met maar liefst 92.000 toeschouwers was het Liverpool dat opnieuw aan het langste eind trok. De Schot Kenny Dalgish schoot in de 64e minuut het enige doelpunt binnen.

De Belgische revanche kwam in december 1978 in de vorm van Anderlecht. In de finale van de UEFA-supercup kwam Liverpool eerst op bezoek bij Anderlecht. Dit was de enige overwinning van een Belgische ploeg op Liverpool tot nu toe, het werd 3-1 voor Anderlecht. De doelpunten bij Anderlecht werden gemaakt door Frank Vercauteren,  François Van der Elst en Rob Rensenbrink. Destijds was Raymond Goethals de hoofdtrainer. In de returnmatch won Liverpool met 2-1, maar dat was niet voldoende. Anderlecht won de UEFA Supercup ten koste van Liverpool.

In het eerste decennium van de 21e eeuw opnieuw Anderlecht en Standard
In november 2005 ontmoetten Liverpool en Anderlecht elkaar in de groepsfase van de Champions League. Anderlecht wist in deze twee ontmoetingen niet te scoren, Liverpool won thuis met 3-0, hierin kreeg Nenad Ještrović een rode kaart. Uit won Liverpool met 0-1. Bij Anderlecht stond Frank Vercauteren aan het roer als hoofdtrainer.

In 2008 kreeg Liverpool opnieuw te maken met Standard. De Rouches troffen Liverpool in de derde voorronde van de Champions League. Op Sclessin hield Standard Liverpool op een 0-0 gelijkspel, op Anfield wist Liverpool na verlengen met 1-0 te winnen. Het doelpunt werd in de 118e minuut gemaakt door Dirk Kuyt. Bij Standard stond hoofdtrainer László Bölöni aan het roer.

De laatste ontmoeting was met KRC Genk
Op 23 oktober 2019 kwam Liverpool op bezoek bij KRC Genk in de groepsfase van de Champions League. Het jaar daarvoor had Liverpool nog de Champions League gewonnen. Op bezoek bij Genk won Liverpool met 1-4, namens Genk wist Stephen Odey in de 88e minuut te scoren. De returnmatch op Anfield eindigde in een 2-1 overwinning voor Liverpool, namens Genk wist Ally Mbwana Samatta te scoren.

Nog nooit eerder stonden Liverpool en Union SG tegenover elkaar
Met Union presenteert zich een gloednieuwe Belgische opponent voor Liverpool. Het is aan de manschappen van hoofdtrainer Alexander Blessin om na Anderlecht de tweede Belgische club ooit te worden die weet te winnen van Liverpool. De huidige balans is weinig hoopvol, het is aan Union om daar verandering in te brengen.