De mercatobalans bij Club Brugge: met scherp geschoten op enkele topdoelwitten

De mercatobalans bij Club Brugge: met scherp geschoten op enkele topdoelwitten

12-09-2023 13:00 Laatste update: 23:16
22

Met wat meer uitstel ten opzichte van de grote(re) voetballanden is nu ook de Belgische zomermercato ten einde gekomen. Dringend tijd om de balans op te maken van al dat transfergeweld, te meer omdat het seizoen inmiddels al volop is losgebarsten. In deze vierde aflevering: Club Brugge.

Nadat Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe jarenlang vanop hun troon konden neerkijken op het Belgische voetbal, trok Royal Antwerp FC (samen met KRC Genk en Union Saint-Gilloise) het duo hardhandig naar beneden. Na de wildgroei aan prijzen en Champions-League-deelnames voelde de vierde stek van enkele maanden terug aan als een vernedering. Club moest en zou haar blazoen oppoetsen, dat stond als een paal boven water. De Brugse scouting schoot dan ook al vroeg in actie, al viel er ook aan de uitgang flink wat beweging waar te nemen.

In tijden van sportieve crisis zijn de resultaten bij het A-elftal heilig. Daarom schoof het ambitieuze project rond Club NXT (voor even?) wat verder door in de koelkast. Als gevolg daarvan zochten een heleboel uitblinkers uit de belofteploeg andere oorden op. Senne Lammens en Thomas Van den Keybus keren niet meer terug, in het geval van Lynnt Audoor en Cisse Sandra kan dat wel nog. Verder zwaaide Blauw-Zwart enkele overbodige pionnen met de glimlach uit, met Roman Yaremchuk als meest opmerkelijke naam.

Best opvallend: eigenlijk grepen Mannaert en co zich bij geen enkele vertrekker naar de haren. Zelfs de overstap van Mats Rits naar aartsrivaal RSC Anderlecht verliep bijzonder sereen. Na de matige jaargang 2022-2023 was er geen plek voor sentiment. De eeuwig opgewekte Clinton Mata maakte als dertiger eindelijk zijn buitenlandse wens waar, terwijl iedereen al lang vrede had genomen met het afscheid van Noa Lang. Dat uiteindelijk PSV het Nederlandse woelwater in de wacht sleept, deed wél hier en daar wenkbrauwen fronsen. Tot slot deed de talentrijke, maar wispelturige Abakar Sylla de kassa luid rinkelen.

Overzicht van de uitgaande transfers bij Club Brugge:
Lynnt Audoor (verhuurd aan KV Kortrijk), Youssouph Badji (definitief naar Sporting Charleroi), Jack Hendry (Al-Ettifaq), Senne Lammens (Royal Antwerp FC),  Noa Lang (PSV), Cyle Larin (Real Valladolid), Faitout Maouassa (verhuurd aan RC Lens), Clinton Mata (Olympique Lyon), Mats Rits (RSC Anderlecht), Cisse Sandra (verhuurd aan Excelsior), Kamal Sowah (verhuurd aan Standard Luik), Abakar Sylla (Strasbourg), Thomas Van den Keybus (definitief naar KVC Westerlo), Ruud Vormer (SV Zulte Waregem), Roman Yaremchuk (verhuurd aan Valencia FC)

Mikken op de bovenlaag
Ondanks het eerder onverschillige gevoel bij hun vertrek moest Club Brugge deze zomer wel een vijftal vaste waarden uit de wedstrijdkern vervangen. Gezien die halve gedaanteverandering vloog de transfercel er dan ook snel in. Barça-youngster Victor Barberá bleek slechts een voorsmaakje voor een trio aan onmiddellijke versterkingen: Michal Skoras, Igor Thiago en Hugo Vetlesen. Vooral die laatste twee deden al positief van zich spreken. In augustus vervoegde ook Philip Zinckernagel dat rijtje, wat de aanvallende weelde er alleen maar groter op heeft gemaakt.

Naast dat klavertje-vier aan verse strijdkrachten slaagde Club er bovendien in om (tegen alle verwachtingen in) sterkhouders Tajon Buchanan en Andreas Skov Olsen uit de klauwen van de Europese top te houden. Dat is misschien nog de fraaiste pluim die het op de hoed mag steken. De trouwe aanhang geraakte intussen helemaal overtuigd, al vielen hun gebeden om een nieuwe leider in de achterhoede in dovemansoren. Daar zal Ronny Deila het moeten blijven rooien met Dedryck Boyata, Brandon Mechele en Jorne Spileers.

Overzicht van de inkomende transfers bij Club Brugge:
Eder Balanta (terug van Schalke 04), Victor Barberá (Barça B), Maxim De Cuyper (terug van KVC Westerlo), Nordin Jackers (gehuurd van OH Leuven), Michal Skoras (Lech Poznan), Igor Thiago (Ludogorets), Hugo Vetlesen (Bodo/Glimt), Philip Zinckernagel (Olympiakos)

VP’s balans ➕➕
Dankzij enkele gerichte kwaliteitsinjecties is de Brugse selectie rijkelijker bezet dan een jaar geleden, wat de hoop doet oplaaien dat de titel opnieuw binnen handbereik ligt. Op verschillende posities is de concurrentie simpelweg moordend, denk bijvoorbeeld maar aan de tweestrijd tussen Maxim De Cuyper en Björn Meijer. Voor een perfect rapport had Club deze zomer nog een topverdediger op de kop moeten tikken. Mogelijk gebeurt dat nog in de winterstop. In ieder geval moeten de West-Vlamingen ook in hun huidige constellatie een karrenvracht aan punten kunnen sprokkelen in de JPL én kunnen overwinteren in de Conference League.