Uitblinkende Neymar passeert Pelé en is nieuwe topscorer aller tijden van Brazilië

09-09-2023 10:12
2

Neymar heeft dankzij twee treffers in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bolivia (5-1 winst) voetbalicoon Pelé gepasseerd op de topscorerslijst aller tijden van het Braziliaanse nationale elftal. Eerstgenoemde, die tegen Bolivia na een lange afwezigheid zijn rentree maakte, deelde tot vrijdag het record met zijn legendarische landgenoot.

Neymar had een basisplaats tegen Bolivia. Zodoende maakte hij zijn eerste minuten sinds 19 februari, toen hij nog als speler van Paris Saint-Germain een enkelblessure opliep tegen Lille. Inmiddels staat hij onder contract bij Al Hilal, waarvoor hij snel zijn debuut lijkt te kunnen maken.

Met Bolivia trof Brazilië vrijdagavond in Belém het laagst geklasseerde Zuid-Amerikaanse land op de FIFA World Ranking. Het krachtsverschil deed zich dan ook vanaf minuut één gelden. Neymar had na zeventien minuten spelen de score al kunnen openen, maar zijn strafschop werd gekeerd door doelman Guillermo Viscarra. De vijfvoudig wereldkampioen reeg vervolgens de kansen aaneen, maar bij rust stond het 'slechts' 1-0 door een doelpunt van Rodrygo.

Na de pauze rekende Brazilië overtuigend af met Bolivia. Na goals van Raphinha en Rodrygo tekende Neymar met een hard schot van een meter of twaalf voor de 0-4. De nieuwbakken Braziliaans-topscorer vierde zijn treffer met gebalde vuisten. Daarmee leek hij direct te verwijzen naar Pelé, die zijn doelpunten vaak op die manier vierde. Na een schitterende Boliviaanse eretreffer was het slotakkoord aan Neymar. De aanvaller scoorde van dichtbij en bepaalde de eindstand daarmee op 1-5 en zijn doelpuntentotaal voor De Goddelijke Kanaries op 79.