EK-kwalificatie: Martinez wint weer met Portugal, Turkije ontsnapt half

08-09-2023 22:59
2

Portugal is weer een stapje dichter gekomen bij het EK. De troepen van Roberto Martinez wonnen vrijdag met 0-1 bij Slowakije. Turkije kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Armenië.

Groep D
Kroatië - Letland 5-0
Kroatië schoot uit de startblokken voor eigen publiek. Bruno Petkovic trof binnen drie minuten doel met een heerlijke vrije trap. Vervolgens was het de beurt aan Ivanusec, die op de goede plek stond na knullig verdedigen van de Letten. Het was het zijn tweede interlandgoal. Nog voor rust maakte Petkovic zijn tweede, waardoor het duel al gespeeld was.

In de tweede helft werden onder meer Josko Gvardiol, Marcelo Brozovic, Luka Modric en Petkovic gewisseld, maar Kroatië ging verder waar het gebleven was. Andrej Kramaric maakte er 4-0 van en invaller Mario Pasalic zorgde voor het slotakkoord. De Kroaten staan met zeven punten uit drie duels nu tweede in de poule.

Turkije - Armenië 1-1
Turkije blijft koploper in groep D, maar daar zag het lange tijd niet naar uit. De Turken kwamen op achterstand tegen Armenië. Artak Dashyan opende kort na rust de score: 0-1. Die stand bleef tot de 88e minuut op het scorebord staan. Toen sleepte debutant Bertug Yildirim een punt uit het vuur.

Groep J
Slowakije - Portugal 0-1
Portugal sloeg in poule J met succes een aanval van Slowakije op de koppositie af. Bondscoach Martínez deed een beroep op sterren als Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Rafael Leão en Bruno Fernandes. De spelverdeler van Manchester United sloeg kort voor rust toe op aangeven van Silva. Het bleek de enige treffer van de wedstrijd. De Portugezen hebben nu vijftien punten uit vijf duels, Slowakije volgt met tien uit vijf.

Ook Luxemburg heeft tien punten na vijf optredens. De voetbaldwerg versloeg verrassend IJsland met 3-1. Bosnië en Herzegovina won met 2-1 van Liechtenstein, maar blijft steken op plek vier met zes punten.

Groep A
Cyprus - Schotland 0-3
In de poule van Spanje is Schotland na vijf duels nog altijd zonder puntenverlies. De Schotten wonnen vrijdag met 3-0 van Cyprus. Scott McTominay, Ryan Porteous en John McGinn scoorden.