Australische voetbalsters uiten kritiek op FIFA vanwege ongelijkheid WK-premies

Australische voetbalsters uiten kritiek op FIFA vanwege ongelijkheid WK-premies

17-07-2023 23:58
14

De speelsters van Australië hebben in aanloop naar de start van het WK in eigen land een oproep gedaan. De voetbalsters spraken zich in een video uit tegen de genderongelijkheid in het prijzengeld. Dat is namelijk vier keer minder dan de mannen krijgen.

"De FIFA biedt vrouwen nog steeds maar een kwart van het prijzengeld dat mannen krijgen voor dezelfde prestaties", aldus middenvelder Tameka Yallop in de video. De vrouwen ontvangen het komende WK zo’n 98 miljoen euro aan bonussen. De mannen kregen tijdens het WK van 2022 in Qatar echter 392 miljoen euro van de FIFA. 

Ook nemen de speelsters het op voor het recht van vrouwen om inspraak bij collectieve arbeidsovereenkomsten. Sinds 2015 strijden ze voor dezelfde salarisvoorwaarden als de mannen hebben. "736 voetballers hebben de eer om hun land te vertegenwoordigen op het grootste podium, maar velen van hen hebben nog steeds niet het basisrecht om zich te organiseren en collectief te onderhandelen."

De vrouwen van het nationale elftal van Australië staakten vier jaar geleden al. En met succes: de premies bij de nationale voetbalbond bij de mannen waren hoger, maar werden na de stakingen gelijkgetrokken.