Bundesliga-Belgen op rapport: Straffe Lukebakio zakt toch, gemengd gevoel om BVB

Bundesliga-Belgen op rapport: Straffe Lukebakio zakt toch, gemengd gevoel om BVB

24 mei - 14:00 Laatste update: 19:40
2

De Europese (top)competities lopen op hun laatste benen. Kampioenenvieringen vliegen ons om de oren, verschillende degradanten zitten in zak en as en ook met individuele trofeeën wordt gretig in het rond gesmeten. Dringend tijd dus voor VoetbalPrimeur.be om alle Belgen uit de vijf grootste competities op rapport te roepen. In deze tweede aflevering: de zeven landgenoten uit de Bundesliga.

MET VLAG EN WIMPEL AFGESTUDEERD 🔝

Koen Casteels (VFL Wolfsburg)
Voorlopig grijpt Wolfsburg nét naast een Europees ticket, al kan het Bayer Leverkusen nog voorbijsteken mits een zege op de slotspeeldag. Een klasbak als Casteels komt op zulke momenten zeker van pas. De Limburger behoort nu al jaren tot de beste doelmannen in de Duitse competitie. Enkel Mark Flekken van SC Freiburg hield dit seizoen vaker de nul. 

Statistieken Bundesliga: 33 basisplaatsen, 2970 minuten, 12 clean sheets

Arne Engels (FC Augsburg)
Niet éven belangrijk voor zijn ploeg als bovenstaande Belgen, maar het verhaal van Engels leest nu eenmaal zo heerlijk. Met enkel wat ervaring bij Club NXT op de teller profileerde de middenvelder zich vanuit het niets in de veeleisende Bundesliga. Sinds zijn winterse transfer verscheen hij prompt elk duel aan de aftrap, gestuwd door enkele puike assists. Overigens lijkt Augsburg zich te handhaven op het hoogste niveau, met dank aan haar ruwe diamant uit ons land.

Statistieken Bundesliga: 17 basisplaatsen, 1365 minuten, 0 doelpunten, 3 assists

Dodi Lukebakio (Hertha BSC)
Traditionsvereins die de Bundesliga langs een achterpoortje verlaten, het is de laatste jaren schering en inslag, helaas. Ook Hertha sloot zich aan bij die kwalijke tendens. Zelfs man-van-het-seizoen Lukebakio kon daar niets aan veranderen. De Rode Duivel presteerde van augustus tot mei bijzonder constant, wat resulteerde in de meest productieve jaargang uit zijn loopbaan. Het mocht niet baten. Althans niet voor Hertha, want Lukebakio zelf versiert straks ongetwijfeld een fraaie transfer.

Statistieken Bundesliga: 27 basisplaatsen, 2405 minuten, 11 doelpunten, 3 assists

GESLAAGD ZONDER MEER ✅ 

Sebastiaan Bornauw (VFL Wolfsburg)
Eén van de mannen die het vaakst voor de neus van Casteels opgesteld staat, is een landgenoot. Die deed het zeker behoorlijk, maar slaagde er in zijn vierde jaar in Duitsland (opnieuw) niet in om die stap omhoog te zetten. Kracht, leiderschap en spelinzicht blijven zijn troeven, maar af en toe gaat het licht uit. Ook op aanvallend vlak bleef zijn bijdrage ditmaal beperkt, terwijl Bornauw in zijn debuutjaar voor 1FC. Köln nog zes (!) keer scoorde.

Statistieken Bundesliga: 22 basisplaatsen, 1839 minuten, 1 doelpunt, 0 assists

NÉT VOLDOENDE ✔️

/

LICHT GEBUISD ➕➖ 

Thorgan Hazard (nu PSV, heenronde Borussia Dortmund)
Door aanslepend blessureleed werd een winterse verhuur beschouwd als de beste remedie. Jammer voor Hazard, die zo een historische titelcampagne van BVB dreigt te missen. Zijn aandeel in dat succes was ook in de heenronde al te flets. Hazard fungeerde vooral als invaller, maar kon in die rol nauwelijks zijn stempel drukken. Bij PSV wilde het lichaam eveneens niet altijd mee. Het is dan ook maar de vraag of zijn toekomst nog in Dortmund ligt.

Statistieken Bundesliga: 2 basisplaatsen, 454 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

Thomas Meunier (Borussia Dortmund)
Deze Rode Duivel zal wél mogen meevieren mocht Dortmund de titel over de streep trekken, al zal het ook bij hem met gemengde gevoelens zijn. Zijn verhaal in het Signal Iduna Park lijkt immers geschreven. In aanloop naar het WK eiste Meunier nog wel zijn basisstekje op, maar nadien verdween van hem (mede door lichamelijk leed) nagenoeg elk spoor. Zijn laatste optreden dateert al weer van midden maart. Speelkansen in de titelmatch schijnen dan ook uitgesloten.

Statistieken Bundesliga: 7 basisplaatsen, 584 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

Julien Duranville (Borussia Dortmund)
Jazeker, sinds januari staat er nog een derde Belg onder contract bij BVB. Voor de wonderknul van RSC Anderlecht draaide zijn transfer tot dusver nog niet al te best uit. Door spierproblemen kon Duranville zich op training nog niet voldoende bewijzen. Gelukkig heeft het amper zeventienjarige raspaardje de tijd aan zijn zijde. Afgelopen weekend mocht hij zijn eerste selectie vieren, dus dat is zeker al een stap in de juiste richting.

Statistieken Bundesliga: 0 basisplaatsen, 0 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

Noah Mbamba (Bayer Leverkusen)
Naast Duranville en Engels koos met Mbamba nog een Belgisch toptalent ervoor om een Duitse jongensdroom na te jagen. Voorlopig verloopt dat avontuur zonder speelminuten. De controlerende middenvelder schopte het wel al elf keer tot de wedstrijdselectie van Xabi Alonso, maar wacht nog altijd op zijn debuut. Hoogstwaarschijnlijk komt dat er ook op de slotspeeldag niet, aangezien Leverkusen nog niet helemaal zeker is van Europees voetbal.

Statistieken Bundesliga: 0 basisplaatsen, 0 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

ZWAAR ONDERMAATS ❎
/

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s