Rode Duivels in neerwaartse spiraal: Ik zag vooral Martinez-moeheid ontstaan

Rode Duivels in neerwaartse spiraal: "Ik zag vooral Martinez-moeheid ontstaan"

11-12-2022 22:14
23

De Rode Duivels slaan in 2023 een nieuwe weg in. Na de vroege uitschakeling op het WK in Qatar kondigde Roberto Martinez zijn afscheid aan. Na zesenhalf jaar moet de Belgische voetbalbond zo op zoek naar een nieuwe bondscoach. Jesse De Preter, de advocaat van Martinez, vindt dat de periode met een valse noot beëindigd is.

Volgens De Preter heeft de buitenwereld het einde van Martinez versneld. "Ik zag vooral een Martínez-moeheid ontstaan", klinkt het bij Het Laatste Nieuws. De media heeft het negatieve gevoel rond de Rode Duivels versterkt, vindt hij. "Hein Vanhaezebrouck die een prikje uitdeelt. Michel Preud'homme die volgt. Die sneeuwbal begint te rollen en wordt alleen maar groter. Ik vind dat jammer."

De groeiende kritiek vanuit de media heeft ook een weerslag gehad op de resultaten in Qatar, beweert De Preter. "Er zat nog één goed toernooi in. Maar door die negativiteit is er intern iets beginnen borrelen. Dat heeft voor onrust gezorgd binnen de groep. De bond is er niet goed mee omgegaan - ze hadden hun product beter moeten beschermen", luidt zijn harde analyse.

"Vrede met uitschakeling"
De exit in Qatar heeft Martinez anders beleefd dan op de vorige toernooi. Zo was de Spanjaard "kapot" na de verloren halve finale op het WK 2018 of "erg ontgoocheld" toen de Italianen te sterk bleken op het EK in 2021. "Maar nu... Hij had er vrede mee. 'We verdienden het niet om door te gaan. Punt. I'm disappointed. Not frustrated'", citeert De Preter de ex-bondscoach.

Volgens zijn advocaat gaat het momenteel "redelijk" met hem. "Hij heeft afgezien de laatste weken. Ik had hem een bericht gestuurd na het gelijkspel tegen Kroatië. 'Ik weet dat het moeilijk is. Bel me wanneer je wil praten.' Maar je kent Roberto. Een eeuwige optimist. Hij kijkt nu alweer vooruit."