Anderlecht eert Verschueren met zege tegen Kortrijk, Vertonghen maakt zijn eerste

Anderlecht eert Verschueren met zege tegen Kortrijk, Vertonghen maakt zijn eerste

18-09-2022 22:57 Laatste update: 23:00
95

RSC Anderlecht kan met een iets beter gevoel de interlandbreak in. Zondag won het immers met 4-1 van KV Kortrijk. Bij paars-wit pikten Yari Verschaeren en Jan Vertonghen hun doelpuntje mee.

De wedstrijd stond in het teken van de overleden Michel Verschueren. De voormalige manager van paars-wit overleed deze week op 91-jarige leeftijd. Voor de match was er een minuut stilte in het Lotto Park met zijn familie in de middencirkel.Bij Anderlecht kwam Verschaeren in de ploeg. Kana verdween uit de basis.

In de eerste minuut dook Messaoudi al op in de zestien van Anderlecht, maar had te veel tijd nodig om af te drukken. Nadien nam Anderlecht het heft in handen. Na 19 minuten moest de thuisploeg verder zonder Amuzu. De flankspeler ging geblesseerd naar de kant. Duranville kwam in zijn plaats. Die viel opnieuw op met enkele flukse acties, al viel het openingsdoelpunt op een voorzet vanop rechts. Murillo kopte beheerst achteruit, waarop Verschaeren afwerkte door zijn halfvolley goed te drukken.

Nadien vielen er voor de rust nog twee hete standjes te noteren. De bezoekers uit Kortrijk kwamen zowaar eens piepen, maar Sych had het overzicht misschien beter moeten behouden. Aan de overzijde zette Murillo nog eens stevig zijn lichaam, waarna zijn lage voorzet pas in allerijl ontzet werd. In de herneming trapte Arnstadt hard voorlangs.

Vrije baan
De koffie moest vooral KVK wakker schudden, maar in de tweede 45 minuten nam Anderlecht het duel nog steviger in handen. Ilic moest al snel aan de bak op een schot van Fabio Silva vanuit een scherpe hoek. Het bleek slechts uitstel van executie: Murillo (weer hij, alweer met het hoofd) verlengde een hoekschop naar de tweede paal, waar Ashimeru kon binnenkoppen: 2-0. 

De Brusselaars leken zegezeker, maar dat ben je in het (Belgische) voetbal nooit. Van Crombrugge weerde een goeie combinatie tussen Selemani en Lamkel Zé nog af in hoekschop, maar daaruit viel dan toch de aansluitingstreffer. De getergde Hoedt bleek de schlemiel. Hij trapte staalhard op Selemani, die de bal onbewust in doel deed belanden. De Kortrijkzaanse opflakkering was evenwel van korte duur. Opnieuw bleek een stilstaande fase de defensie te machtig, nu mocht Vertonghen beheerst raak koppen.

Het verzet van KVK was definitief gebroken en in het slot van de partij ging Anderlecht nog op zoek naar de 4-1. Die kwam er uiteindelijk vanop de stip, al had scheidsrechter Verboomen in eerste instantie een gele kaart uitgedeeld aan Refaelov voor een schwalbe. De VAR wees hem echter terecht, ondanks een haperend scherm. Refaelov zag zijn kaart kwijtgescholden én schoot zelf zelverzekerd raak. Anderlecht heeft een dramatische één op vijftien zo afgewend. Paars-wit klimt op naar de linkerkolom, al blijft de balans met dertien punten matig ogen. Kortrijk moet dan weer uitkijken: met zeven punten staat het nét boven de rode streep.