JPL-sterren van morgen: Dribbelwonder Fofana kan ‘pijlsnel’ Gent-revelatie worden

JPL-sterren van morgen: Dribbelwonder Fofana kan ‘pijlsnel’ Gent-revelatie worden

4 juli - 15:00 Laatste update: 4 juli - 15:00
4

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ieder jaar breken er talenten door. Dat zal in het seizoen 2022 – 2023 ook zo zijn. VoetbalPrimeur.be vroeg aan zijn huisanalist Andy Mulders om van elke G6-ploeg één speler te kiezen, die dit jaar kan doorbreken.

Mulders kreeg van VoetbalPrimeur enkele spelregels opgelegd. Het talent in kwestie moet jonger zijn dan 21 jaar en mag maximaal vijf duels op de teller hebben staan bij de A-ploeg. De duur dat een speler bij de club op loonlijst staat, is niet van tel. Mulders geeft ons een inkijk op wat we mogen verwachten van het talent. Wat zijn de sterke punten en waarin moet het talent nog groeien.

Eerder werden Julian Duranville (Anderlecht) en Lynnt Audoor (Club Brugge) en Arthur Vermeeren (Antwerp), Jay-Dee Geusens (KRC Genk) en Lucas Noubi Ngnokam (Standard) uitgelicht. Nu is het de beurt aan het laatste talent: Malick Fofana van KAA Gent.

Spelersprofiel
Naam: Malick Fofana
Nationaliteit: Belg
Geboortedatum: 31/03/2005
Positie: Rechtsbuiten (linksbuiten, centrale aanvaller)
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): Eendracht Aalst jgd, KAA Gent jgd

Stijl van spelen
Pijlsnelle aanvaller met scorend vermogen, zeer dribbelvaardig (zowel links als rechtse voet). Meestal speelt hij op de rechtse flank, maar hij kan ook op de linkse flank spelen (of als zwervende spits rond een diepe ‘target’-spits. Speler die vooruit denkt en zeer vaak voor de individuele actie gaat (zowel op technisch vlak, maar ook op pure snelheid). Ik zie (bij KAA Gent) een rol als zwervende aanvaller voor hem. Zwervend rond Depoitre. Als hij is de rug van Laurent kan duiken, zie ik weinig verdedigers hem terug halen.

Je kan hem beetje vergelijken met de speelstijl van Raheem Sterling.

Speler in balbezit
Wanneer zijn team in balbezit is, probeert hij het spel zo breed mogelijk te houden. Hij scant de vrije zones achter de verdediging en probeert (met zijn snelheid) in de rug van de verdediging te duiken. Als zijn team in de opbouw is van achterenuit, dan probeert hij los van zijn tegenstander te komen en aanspeelbaar te zijn. Hij krijgt de bal toegespeeld, kaatst de bal in 1-tijd en beweegt door om de voorwaartse loopbeweging te maken.

Speler in balverlies
Rechtsbuiten met een uitstekende mentaliteit. Wanneer dit nodig is, verdedigt hij ook terug en staat hij zijn team defensief bij.

Werkpunten
- Moet meer zijn momenten kiezen. Wanneer hij in ondertal is, moet hij kiezen voor balbezit en niet direct de individuele actie.
- Directe druk zetten op de tegenstander. Hij zet wel druk, maar doet dit zonder overleg.
- Afwerking moet beter. Hij kan wel eens een open kans voor doel missen?


Hier een mooi voorbeeld van de loopacties van Malick Fofana. Gent is in balbezit en er volgt een lange bal. Malick loopt eerst horizontaal om daarna de verticale beweging richt doel van de tegenstander te lopen. Hiermee omzeilt hij de buitenspelval van de tegenstander en maakt hij gebruik van zijn snelheid om alleen voor de doelman te komen.


Voorwaartse loopbeweging. Omdat hij enorm snel is op de eerste meters bekomt hij een voorsprong op zijn tegenstanders.


Malick behoudt het overzicht en ‘stift’ de bal zuiver over de doelman van de tegenstander en kan scoren.


Hier zie je Malick samen vertrekken met zijn rechtstreekse tegenstander. Beide lichamen zijn richting het doel van de tegenstander gericht. Malick heeft een kleine achterstand wanneer de bal vertrekt.


De startsnelheid en versnelling van Malick Fofana zijn enorm goed. Hier valt op dat Malick (op relatief korte tijd) al een aanzienlijke voorsprong heeft op zijn rechtstreekse tegenstander. Hij controleert de bal, en vindt direct het overzicht.


Met deze fase wil ik laten zien hoe snel Malick Fofana de actie en de vrije ruimtes scant. Hij ziet de ruimte in de rug van de verdediging en zet zijn pijlsnelle acceleratie in.


Hierdoor heeft hij voorsprong op zijn tegenstanders.


Eens aan de bal heeft hij gezien dat er een opkomende medespeler is. Hij legt de bal in 1-tijd achteruit en de medespeler kan scoren.


Malick Fofana zoekt direct (vanaf de linkse flank) zijn rechtstreekse tegenstander op.


Hij gaat eerst rechtsom, maar kiest finaal om linksom te gaan aangezien hij hier meer doelgerichter kan zijn.


Hij trapt de bal met een lage schuiver richting de verste paal en scoort. Hiermee wil ik aantonen dat Malick zowel links- als rechtsom een tegenstander kan passeren. Hij is hierdoor zeer onvoorspelbaar voor de tegenstanders.


De bal wordt naar hem gespeeld terwijl er druk op hem wordt gezet door de tegenstander.


Hij staat krachtig op zijn benen. Door zijn kracht en technische bagage komt hij uit deze actie zonder balverlies te lijden.


Tegenstander moet het op kracht afleggen en Malick kan met de bal aan de haal gaan.


Hij scant de vrije zone voor hem zeer goed. Hier zoekt hij de 1-2 op met een medespeler gevolgd door de voorwaartse loopbeweging.

Conclusie
Hein Vanhaezebrouck heeft met Malick Fofana mogelijk een goudhaantje rondlopen. De concurrentie is groot bij de Buffalo’s, maar een pijlsnelle, dribbelvaardige aanvaller is overal een versterking.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie