NOS: Feyenoord wilde met hulp van Waregem sterspeler Cruijff losweken van Ajax

NOS: Feyenoord wilde met hulp van Waregem sterspeler Cruijff losweken van Ajax

23-04-2022 12:12 Laatste update: 13:44

Johan Cruijff beëindigde in het seizoen 1983/1984 zijn carrière bij Feyenoord, maar de Rotterdammers hadden hem al veel eerder op het oog. De NOS brengt een opvallend verhaal naar buiten, over hoe Feyenoord begin jaren zeventig al de sterspeler van rivaal Ajax over wilde nemen, met de hulp van Waregem.

In 1971 – het jaar waarin het Ajax van Cruijff de Europa Cup I-titel overnam van Feyenoord – had Cruijff bij Ajax een clausule in zijn contract, die hem voor een gelimiteerde transfersom in staat stelde om naar het buitenland te vertrekken. Waregem zou daarvoor moeten zorgen, waarna Cruijff uiteindelijk via West-Vlaanderen naar De Kuip had moeten vertrekken.

Jan Vererfven bevestigt tegenover de NOS het plan van zijn vader Hendrik, destijds bestuurslid van Waregem. "Mijn vader heeft me dat pas véle jaren later verteld. Toen we samen naar een reportage over Pélé en Cruijff op tv keken, zei hij: het had gekund dat Cruijff hier, in het kleine Waregem, had gespeeld. Ik ben door mijn stoel gezakt en vroeg: pa, heb je gedronken?, maar nee, het was pure ernst. Hij had het alleen nooit verteld, omdat de constructie geheim moest blijven."

Een opmerkelijke breuk tussen Ajax en Cruijff was nabij, maar uiteindelijk kon hij een lucratief nieuw contract tekenen en bleef hij in Amsterdam. Na het winnen van nog twee Europa Cups vertrok hij in 1973 echter alsnog, naar FC Barcelona.