Milde reacties na Luiks geweld schieten in verkeerde keelgat: Begrip gaat te ver

Milde reacties na Luiks geweld schieten in verkeerde keelgat: "Begrip gaat te ver"

07-12-2021 16:37 Laatste update: 16:48
5

Het supportersgeweld tijdens K. Beerschot V.A. - Royal Antwerp FC en Standard Luik - Sporting Charleroi blijft de gemoederen beroeren. Na de veldbestorming in dat laatste duel weigerden onder meer Arnaud Bodart en Luka Elsner, allebei verbonden aan De Rouches, het wangedrag streng te veroordelen. Dat is een inschattingsfout, vindt het panel van Extra Time.

In de voetbaltalkshow van Canvas werd uiteraard uitvoerig aandacht besteden aan het geweld van het afgelopen weekend. Arnar Vidarsson maakte het in zijn periode als speler van Sporting Lokeren ook wel eens mee. Als aanvoerder moest hij toen geregeld voor spreekbuis spelen. "Als speler moet je durven om de supporters terecht te wijzen: "Niemand vraagt jullie om te vechten voor ons, dat is niet supporteren".", geeft Vidarsson aan hoe je best reageert.

Dat deden Elsner en Bodart echter niet. Die laatste liet zelfs verstaan dat hij "begrip" had voor de Luikse fans, die al veel geduld hebben moeten opbrengen omdat de resultaten van hun favoriete club te wensen over laten. ""Begrip gaat te ver", oordeelt Filip Joos. "Je kan je op de vlakte houden, maar begrip tonen kan niet." Volgens hem zou dat de poort openzetten naar geweld bij elke club die iet of wat onder de vooropgestelde doelstelling presteert.

Het probleem duiden is één ding, maar hoe los je het op? Wim De Coninck en Francky Van der Elst verdelen de verantwoordelijkheid over de clubs en de overheid. Die eerste moeten veel minder tolerant zijn en van veiligheid hun topprioriteit maken, klinkt het. Vanuit de overheid moeten er dan weer strengere straffen komen voor overtreders, zoals veldbestormers bijvoorbeeld. "In Engeland ben je geruïneerd als je dat probeert", weet De Coninck.