Pijnlijke avond voor Club Brugge: evenaring zwaarste nederlaag én triest record

Pijnlijke avond voor Club Brugge: evenaring zwaarste nederlaag én triest record

Gepubliceerd: woensdag 24 november 2021 om 23:49wo 24-11-2021 om 23:49

Met het schaamrood op de wangen heeft Club Brugge haar riante uitgangspositie in de Champions League uit handen gegeven. Minder dan twee maanden na de knappe start (vier op zes) ging de Belgische landskampioen met de billen bloot tegen RB Leipzig: 0-5. Alsof het nog niet pijnlijk genoeg was, levert die nederlaag nog enkele trieste records op.

Eerst en vooral is de forfaituitslag een evenaring van de zwaarste nederlaag die Blauw-Zwart ooit opliep in Europa. Slechts vier keer eerder ging Club Brugge met een marge van vijf doelpunten ten onder. De eerste keer gebeurde dat in het seizoen 1988-1989, toen AS Monaco in het Prinsdom een 5-0-score op het bord toverde. 27 jaar later herhaalde Napoli SC dat kunststukje in de Europa League.

In recente tijden ging Club nog enkele keren zwaar de boot in. Zo strafte Manchester United de troepen van Philippe Clement in het voorjaar van 2019 nog genadeloos af op Old Trafford: 5-0. Nochtans hadden The Red Devils Club drie jaar eerder al gewaarschuwd, toen het in de Play-Offs van de Champions League met 0-4 te sterk was, toen zelfs op Jan Breydel.

Het brengt ons meteen bij de grootste thuisnederlaag die Club Brugge hiervoor geleid had. Twee jaar geleden bleef het leed immers niet enkel beperkt tot die aframmeling in Manchester. In de herfst van dat seizoen had PSG immers al eens een demonstratie komen afleveren in Brugge. Die 0-5, waarin ene Kylian Mbappé inviel en ongrijpbaar bleek, stond tot vanavond te boek als de zwaarste klap die Club ooit kreeg op eigen bodem op het Europese toneel. Leipzig heeft haar naam nu naast die van de Parijzenaars geëtst.

Zo lek als een mandje
Alsof die vaststelling nog niet erg genoeg is, komt daar nog een pijnlijk record bovenop. De vijf tegentreffers vanuit Oost-Duitsland zorgen er namelijk voor dat de negatieve teller van Club Brugge na vijf speeldagen op ... liefst zestien geïncasseerde doelpunten staat. Nooit eerder moest de Brugse defensie zo vaak in gebreke blijven. Vooral de voorbije wedstrijden dikte dat aantal ferm aan: thuis vijf tegen Man City (1-5), in het Etihad nog eens vier (4-1) en nu dus weer een vijfklapper ...

Zelfs in het seizoen 2016-2017, toen Club haar allerslechtste CL-campagne uit haar geschiedenis afwerkte, viel de schade beter mee. Destijds pakte het elftal van toenmalig hoofdcoach Michel Preud'homme geen enkel punt in een nochtans eerder bescheiden poule met Leicester City, FC Porto en FC Kopenhagen. De eigen doelmond bleef niettemin meer gespaard dan in het huidige seizoen, met slechts veertien tegengoals. Bovendien valt niet te vergeten dat Club nog een wedstrijd in het Parc des Princes te gaan heeft, nu niet meteen de meest rustgevende locatie voor een doelman om een uitje te maken.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws