Minister Ben Weyts sluit voetbal met publiek op 1 september niet uit

Minister Ben Weyts sluit voetbal met publiek op 1 september niet uit

07-05-2020 10:15
37

Tot en met 31 juli zullen we alvast geen voetbal zien in België. Dat heeft de Veiligheidsraad afgelopen woensdag beslist. Het zorgt ook voor onduidelijk over de start van volgend seizoen, maar Vlaams Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft wel een plan.

Als het van hem afhangt, zullen er vanaf 1 september weer massa-evenementen mogelijk zijn. Dat betekent ook competitievoetbal mét publiek. Al zal dat wel onder enkele voorwaarden zijn. "We hebben dezelfde aanpak gehanteerd als voor het onderwijs", vertelt Weyts bij Radio 1. "We hebben dit uitgewerkt in samenspraak met de sector. Daarbij zijn we doof gebleven voor de lokroep van federaties en clubs die een apart scenario voorzagen. Het uitgangspunt is: het doet er niet toe welke sport je beoefent, wel hoe je ze beoefent. Dat hebben we in een gefaseerd plan uitgewerkt”

Dat betekent dat we snel weer kunnen sporten. "Vanaf 18 mei zouden alle sportactiviteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar mogelijk moeten zijn, zonder publiek. En er kan dan in beperkte groep in openlucht getraind worden, mits het naleven van de afstandsmaatregelen. Vanaf 1 juni zouden indooractiviteiten toegestaan zijn met twee."

Profvoetbal?
Het voetbal mét publiek zal echter nog even moeten wachten. "Op 1 juli zouden alle sportactiviteiten mogelijk moeten zijn, behalve sportwedstrijden. Vanaf 1 augustus zouden wedstrijden met een gelimiteerd aantal deelnemers en toeschouwers mogen. En we hopen om vanaf 1 september opnieuw massa-evenementen toe te laten", vertelt hij.

“In dit scenario kan de bekerfinale nog gespeeld worden", aldus Weyts. "En de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot. Of de laatste speeldag van de competitie. Maar dat is een keuze die de voetbalbond en de Pro League moeten maken", besluit de minister van Sport.