Stunten in Europa: naast Club Brugge deden ook RSCA, Genk, Gent en Standard het

Stunten in Europa: naast Club Brugge deden ook RSCA, Genk, Gent en Standard het

16-09-2021 17:15 Laatste update: 17-09-2021 18:00
39

Woensdag zorgde Club Brugge voor een stunt in de Champions League. Het wist PSG op een 1-1 gelijkspel te houden. De prestatie van Blauw-Zwart behoort zeker bij de beste prestaties van Belgische clubs in Europa sinds 2000. Welke duels waren de voorbije 21 jaar nog legendarisch? VoetbalPrimeur.be wist er heel wat te vinden. 

Voor we aan ons lijstje beginnen enkele zaken. We zetten de matchen chronologisch. Iedereen mag voor zichzelf uitmaken welke prestatie het beste was. We kiezen enkel voor matchen van Belgische clubs tegen Europese (sub)toppers. Bijvoorbeeld dus niet de 6-1 van RSC Anderlecht tegen Mainz of Standard tegen AZ met de goal van Sinan Bolat. De duels moesten nog met inzet gespeeld worden. De 1-1 van Club Brugge tegen Bayern München in het seizoen 2005 – 2006 mag knap, maar toen stond er nog weinig op het spel. De gekozen sterspelers van de tegenstanders moesten aan de match beginnen.

RSC Anderlecht – Manchester United
Competitie: Champions League – groepsfase
Sterspeler tegenstander: David Beckham
Seizoen: 2000 – 2001 - groepsfase
Uitslag: 2-1

Toen Anderlecht in 2000 haar rentree maakte in de Champions League gebeurde dat op Old Trafford. Paars-wit kreeg voetballes en verloor met 5-1. In de terugmatch wisten de troepen van Aimé Anthuenis te stunten. Niet Fabian Barthez, Paul Scholes, Ryan Giggs en David Beckham blonken uit, maar wel de heren Tomasz Radzinski en Jan Köller. Anderlecht verslaat United en bevestigt op de slotspeeldag. Door te winnen bij PSV haalt het de tweede ronde van de Champions Leauge. Bijna een unieke prestatie. 

Standard – Sevilla
Seizoen: 2008 – 2009
Competitie: UEFA Cup – groepsfase
Uitslag: 1-0
Sterspeler tegenstander: Jesus Navas

In 2006 en 2007 wint Sevilla de UEFA Cup, maar in het seizoen 2008 – 2009 geraakt het niet voorbij de groepsfase met dank aan Standard. In de competitie van toen zaten er vijf teams in elke groep. Ploegen speelden slechts één keer tegen elkaar. In Luik haalt Standard het met het kleinste verschil van de Spanjaarden. Dieumerci Mbokani liet namens de Rouches de netten trillen.

Ajax – RSC Anderlecht
Competitie: Europa League – groepsfase
Seizoen: 2009 – 2010
Uitslag: 1-3
Sterspeler tegenstander: Jan Vertonghen

Wanneer Anderlecht midden december op bezoek gaat in Amsterdam is paars-wit net zoals Ajax al zeker van een plaats in de volgende ronde. Enkel prestige en de groepswinst staan op het spel. Een piepjonge Lukaku legt er in de eerste 22 minuten 2 in het mandje. Jonathan Legear neemt nog voor de rust alle twijfel weg. In de volgende rondes wint Anderlecht nog met 4-0 van Bilbao en met 3-4 van Hamburg. Tegen de Duitsers verloor paars-wit de heenmatch met 1-3, waardoor de achtste finale het eindpunt was.

KRC Genk – Chelsea
Seizoen: 2011 – 2012
Competitie: Champions League – Groepsfase
Uitslag: 1-1
Sterspeler tegenstander: Nikolas Anelka

Op de derde speeldag van de groepsfase krijgt Genk een pak rammel op Stamford Bridge, 5-0. In Genk zet Jelle Vossen op het uur de 1-1 eindstand op het bord. Invaller Frank Lampard moet puntenverlies van de bezoekers helpen vermijden. Dat lukt niet. Pikant detail: enkele maanden later wint Chelsea het Kampioenenbal.

Lyon – KAA Gent
Seizoen: 2015 – 2016
Competitie: Champions League – Groepsfase
Uitslag: 1-2
Sterspeler tegenstander: Alexandre Lacazette

Met een 1 op 9 begint Gent aan de groepsfase. Toch weet het zich voor de volgende ronde van de Champions League te kwalificeren. Eerst wint het thuis door een strafschopdoelpunt van Sven Kums met 1-0 van Valencia. Daarna gaat het ook bij Lyon winnen. In de extra tijd bezorgt invaller Kalifa Coulibaly de Buffalo's drie gouden punten. Gent weet het dan nog niet, maar door die zege stoot het door in het Kampioenenbal.

Anderlecht – Manchester United
Seizoen: 2016 – 2017
Competitie: Europa League – Kwartfinales 
Sterspeler tegenstander: Zlatan Ibrahimovic
Uitslag: 1-1

Paars-wit kent in het seizoen 2016 - 2017 een geweldig Europees seizoen en op weg naar de kwartfinales rekent het af met onder meer Zenit en APOEL Nicosia. Tegen Manchester United zou het evenwel geen kans hebben, klonk het op voorhand. In de realiteit tonen jonkies Youri Tielemans en Leander Dedoncker zich aan Europa. Die laatste zorgt in de heenmatch voor de 1-1 eindstand. Een week later houdt Anderlecht het United van Zlatan Ibrahimovic en Paul Pogba op een 1-1 gelijkspel. In de verlengingen is Marcus Rashford de beul van dienst.

Real Madrid – Club Brugge
Seizoen: 2019 – 2020
Competitie: Champions League – groepsfase
Uitslag: 2-2
Sterspeler tegenstander: Eden Hazard

Thuis tegen Club Brugge, een appeltje-eitje voor Real Madrid? Nee. Emmanuel Dennis weet twee keer voor de pauze op een gelukkige manier Thibaut Courtois te kloppen. Aan de rust blijft de doelman binnen. Na de pauze scoort Sergio Ramos met een reuk van buitenspel de aansluitingstreffer. Op 7 minuten van het einde moet Ruud Vormer na zijn 2e gele kaart inpakken. Uit de vrije trap, die volgt, kan Real Madrid een blamage vermijden.

Antwerp – Tottenham
Seizoen: 2020 – 2021
Competitie: Europa League – Groepsfase
Uitslag: 1-0
Sterspeler tegenstander: Gareth Bale

Na jaren van afwezigheid mag Antwerp nog eens spelen in de groepsfase van een Europese beker. Tegen Tottenham begint het thuis als underdog. Toch mag The Great Old vieren. Een doelpunt van Lior Refaelov zorgt voor feest bij Antwerp. Mede door de zege tegen de Spurs overleeft Antwerp de groepsfase.

Club Brugge – PSG
Seizoen: 2021 – 2022
Competitie: Champions League – Groepsfase
Uitslag: 1-1
Sterspeler tegenstander: Lionel Messi

In het Jan Breydelstadion starten voor de eerste keer Kylian Mbappé, Neymar en Lionel Messi samen in één ploeg. De marktwaarde van alle PSG-spelers wordt op 1 miljard euro geschat, die van Club Brugge op circa 110 miljoen euro. Toch zijn het de Bruggelingen die na het 1-1 gelijkspel een beetje met een wrang gevoel het veld afstappen. Club Brugge doet immers meer dan zijn voet langs het sterrenelftal uit Parijs zetten. Met zijn zevende Champions League-goal ooit zorgt Hans Vanaken voor de eindstand.