Genk schiet zich in de voet ondanks discutabele penalty, Union scoort in extremis

12-09-2021 22:54
32

Al wie KRC Genk een warm hart toedraagt, zal zichzelf voor het hoofd slaan de komende dagen. De confrontatie met Union Saint-Gilloise draaide zoals verwacht uit in een spektakelpot. In de tweede helft kwam Genk op voorsprong én vielen de bezoekers met tien, maar in blessuretijd maakte Deniz Undav het stil in de Luminus Arena: 1-1.

Genk had drie punten nodig om in het spoor van Club Brugge te blijven, maar Maarten Vandevoordt stond nog niet helemaal op scherp in de openingsfase. Hij bezorgde Undav een eerste kans. De Duitse sluipschutter deed zijn reputatie echter geen eer aan. Het zou het begin betekenen van een kansrijke eerste helft. Genk eiste het balbezit op, maar de omschakeling van koningskoppel Undav en Dante Vanzeir bleef aartsgevaarlijk. Zo zoefde een volley vlak naast.

Ook de Limburgers kregen uitstekende mogelijkheden. Eerste belandde een streep van Paul Onuachu op de paal, even later hield Anthony Moris hem van de openingstreffer in een één-tegen-één-situatie. Datzelfde lot was ook Junya Ito beschoren. Tussendoor had Damien Marcq nog een reuzekans onbenut gelaten. Vlak voor rust pakte Vanzeir nog uit met een heerlijke pass met buitenkant rechts, waarna zijn maatje net naast lobde.

Omgekeerde wereld
In het tweede bedrijf bleef het spel op en neer golven, al vielen er minder dotten van kansen uit de bus. Genk probeerde wel, voornamelijk via een bedrijvige Théo Bongonda, die onder meer uitpakte met een verrassende rabona-voorzet en een wild schot. In minuut 70 solliciteerde de vleugelflitser ook nog eens naar een strafschop. In eerste instantie leken Erik Lambrechts noch de VAR overtuigd, maar uiteindelijk werd de scheidsrechter toch naar het scherm geroepen. Lambrechts riep nog wat in zijn oortje, wees vervolgens naar de stip en deelde op de koop toe nog rood uit aan boosdoener Jonas Bager. Onuachu liet het niet aan zijn hart komen en duwde de elfmeter in de open hoek.

Hoewel Genk nu vrije baan leek te hebben, was het gek genoeg Union dat het meest kwam opzetten. Uit die moedige reactie mondden ook kansen, vooral toen Vandevoordt een aalvlugge reflex moest bovenhalen op een harde poging van Undav. Ismaël Kandouss bewees dan weer dat hij een verdediger is door uit de draai over en naast te schieten van dichtbij. Genk bibberde zich naar het einde (al ontzegde Moris Onuachu nog twee keer de verlossende 2-0), leek het uiteindelijk toch te halen, maar moest in minuut 95 (!) nog een kopbaltreffer van Undav toestaan bij de allerlaatste hoekschop. Zo blijft Genk steken op elf punten. Koploper Club Brugge heeft er veertien, weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld. Union speelt voor het eerst gelijk en blijft bovenin meedraaien met dertien stuks.