Wie is Carel Eiting? Niet voor niets 'de professor’, maar heel blessuregevoelig

Wie is Carel Eiting? "Niet voor niets 'de professor’, maar heel blessuregevoelig"

26-06-2021 18:31 Laatste update: 18:36
2

KRC Genk haalt met Carel Eiting een kind van Ajax Amsterdam in huis. Die naam brengt wel wat verwachtingen mee, maar wie is Eiting precies? VoetbalPrimeur.be ging in gesprek met Hein Nooijens van VoetbalPrimeur.nl. 

Eiting werd door KRC Genk voorgesteld als een polyvalente middenvelder, een allrounder dus. "Als hij bij Ajax speelde, was dat meestal als verdedigende middenvelder, in de rug van spelers als Hakim Ziyech en Donny van de Beek. Maar bij Huddersfield heeft hij ook wat 'hoger' op het middenveld gestaan", vertelt Nooijens. Het lijkt er dus op dat Eiting op termijn een vervanger van Hrošovský (29) kan zijn.

Nooijens stelt wel vast dat hij het wel eens moeilijk kan hebben in de fysieke Belgische competitie: "Hij is een relatief kleine speler die het eerder van zijn techniek dan van zijn fysiek moet hebben." De nieuwe aanwinst van KRC Genk speelde het afgelopen seizoen in de Premier League, dat was wellicht wel een goede stap op fysiek vlak.

Keerpunt in carrière 
Eiting ‘studeerde af’ bij Jong Ajax als kampioen in de tweede klasse. Met Van de Beek, Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui en Abdelhak Nouri zat hij bij een zeer talentvolle lichting. Het seizoen erop (2018) zou hij potten breken: "Eiting kreeg aan het begin van dat seizoen nog veel kansen van Erik ten Hag, soms zelfs in plaats van Van de Beek. Maar daarna liep hij een vervelende blessure op, waardoor hij anderhalf jaar eruit is geweest. Dat was cruciaal", vertelt de VoetbalPrimeur.nl-correspondent.

Vorig seizoen vertrok hij op leen naar Huddersfield Town. Daar leek hij zijn oude niveau terug te vinden, maar hij werd uiteindelijk toch weer genekt door een blessure: "Hij was van eind september tot begin januari een vaste waarde, speelde veel en pikte ook af en toe zijn doelpuntje mee. In november werd hij zelfs Player of the Month bij de club. Maar toen raakte hij dus weer geblesseerd", duidt Nooijens.

Of Eiting onmiddellijk een vaste waarde wordt bij KRC Genk laat Nooijens in het midden. Hij denkt wel dat Eiting, mits dat hij blessurevrij is, Nog Lang achterna kan gaan als Nederlandse sterkhouder in de Belgische competitie. "Het hangt af van hoeveel vertrouwen hij van John van den Brom krijgt en wat zijn rol in het elftal wordt. Eiting is wel vergelijkbaar met Lang, een type dat je in Nederland vaker tegenkomt dan in België. En dus kan hij zich wel onderscheiden, net zoals Lang dat heeft gedaan. Mits hij eens een volledig seizoen kan meepakken."