Rode Duivels vs Portugal: Een tornooiprimeur tegen het zwarte beest

Rode Duivels vs Portugal: Een tornooiprimeur tegen het zwarte beest

26-06-2021 16:40 Laatste update: 19:21

De groepsfase zit erop, het echte werk kan beginnen. Met Portugal krijgen de Rode Duivels meteen een loodzware tegenstander voor de kiezen. Om door te stoten zal ons land een negatieve trend moeten doen keren, de Rode Duivels hebben het traditioneel lastig tegen de Portugezen.

Zo dateert de laatste Belgische overwinning intussen al van 1989. Toen wonnen de Rode Duivels met 3-0 in de WK-kwalificatiepoule. De toenmalige generatie Rode Duivels bestond toen uit kleppers zoals Marc Degryse, Michel Preud’Homme, Jan Ceulemans en Eric Gerets.

In de jaren nadien volgde vijf vruchteloze pogingen op een driepunter. De laatste ontmoeting dateert van 2018. In een vriendschappelijke wedstrijd ter voorbereiding op het WK in Rusland werd er 0-0 gelijkgespeeld. Twee jaar daarvoor, in 2016 speelden de Rode Duivels ook aal een vriendschappelijke wedstrijd tegen het land van Cristiano Ronaldo. Er werd met 2-1 verloren. Enkele maanden later werd Portugal Europees kampioen.

De zwaarste Belgische nederlaag kwam er in 2007. In Portugal werd het 4-0 voor de thuisploeg. Een jonge Ronaldo schitterde toen tegen Stijn Stijnen en kompanen. De superster scoorde twee maal. Dat waren overigens niet de enigste doelpunten van Ronaldo tegen ons land. Met drie doelpunten heeft geen enkele andere speler een hogere doelpuntenproductie in de onderlinge duels.

Wist ons land dan echt maar één keertje te winnen van Portugal? Nee hoor, in totaal wonnen de Rode Duivels vijf keer tegen de Portugezen. Al die overwinningen kwamen er echter in een ver verleden. Naast de winst in 1989 wonnen de Duivels ook in 1979, 1971, 1962 en 1930. Die overwinningen zijn overigens niet genoeg om de balans in het voordeel van ons land te doen uitdraaien. Portugal won namelijk zes keer tegen ons land en doet zo net iets beter. Zeven keer eindigde de wedstrijd op een gelijkspel.

Opvallend, de aankomende wedstrijd wordt de eerste keer dat beide landen elkaar treffen op een groot tornooi. Alle voorgaande wedstrijden waren dus vriendschappelijke duels of kwalificatiewedstrijden. En zoals een vaak gebruikt gezegde het stelt, in een tornooi kan alles.