België weet zondag of het Italië kan vermijden, de rest is koffiedik kijken

België weet zondag of het Italië kan vermijden, de rest is koffiedik kijken

Gepubliceerd: zondag 20 juni 2021 om 10:30zo 20-06-2021 om 10:30

Zondag gaat het EK verder. Men begint aan de laatste wedstrijden van de groepsfase. Voor België is het (een beetje) uitkijken naar de prestaties van Italië, Wales en Zwitserland. Toch is er daarna nog veel onduidelijkheid over het verdere verloop van het toernooi van de Rode Duivels

De UEFA ging bij deze editie van het EK voor een vernieuwd concept. Het laat het toernooi in meerdere landen doorgaan en er zijn dit keer geen 16, maar 24 deelnemers. Organisatorisch komt er daardoor in beide gevallen veel meer bij kijken dan normaal.

16 landen door, 60 scenario's
Zo moeten de Rode Duivels deze maand heel Europa doorvliegen en weten ze voorlopig niet waar ze aan toe zijn in de volgende ronde. Zelfs mogelijk niet meteen na hun laatste groepswedstrijd. Dat komt omdat ook de beste derdes van de groepsfase doorgaan. In totaal stoten 16 landen door naar de volgende ronde. De UEFA bedacht een systeem om de landen na de groepsfase aan elkaar te koppelen. Er zijn momenteel maar liefst 60 scenario's mogelijk voor de matchen van de tweede ronde.

België staat momenteel aan de leiding in groep B. Wint België de groep? Dan wacht een ontmoeting met een nummer drie uit een andere groep. De mogelijke tegenstander komt uit de groepen A/D/E/F. Momenteel zijn in die groepen Zwitserland, Kroatië, Spanje en Portugal de nummers drie van dienst. Groep A, die zondag wordt afgewerkt, is dan (in de meeste gevallen) niet relevant voor de Belgen.

Dat verandert (voor een groot deel) indien België tweede wordt in haar groep. Dan wacht een ontmoeting met de nummer twee uit groep A. Dat is momenteel Wales. Maar dat kan ook nog Italië of Zwitserland worden. Italië (6 punten) heeft aan een punt tegen Wales (4 punten) genoeg om groepswinnaar te worden. Bij een zege springt Wales naar de eerste plaats.

Pakken Gareth Bale en co een punt zondag, dan is de tweede plaats een zekerheid. Bij een nederlaag is Wales afhankelijk van het resultaat van Zwitserland. Winnen de Zwitsers dan kijkt men naar het doelpuntensaldo. Wales (+2) en Zwitserland (-1) speelden eerder 1-1 gelijk tegen elkaar waardoor de criteria bij het onderlinge resultaat wegvallen. 

Belgie weet dus voor de match tegen Finland of het Italië, Wales of Zwitserland kan vermijden in de volgende ronde. Moest België de groep winnen dan is het nog een tijdje wachten op de naam van de volgende tegenstander. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws