VP’s Elftal van het Seizoen: beste spelmaker uit de Jupiler Pro League 2020-2021

VP’s Elftal van het Seizoen: beste spelmaker uit de Jupiler Pro League 2020-2021

24-05-2021 10:15 Laatste update: 18:45
3

Na een vreemd, maar daarom niet minder aantrekkelijk Covid-seizoen is de Jupiler Pro League op haar einde gekomen. Onder het motto ‘goede tradities zijn er om te behouden’ gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar de uitblinkers van de voorbije campagne. Zij vormen VP’s Elftal van het Seizoen 2020-2021. In deze achtste aflevering: de beste spelmaker.

Per positie stelt VoetbalPrimeur.be een selectie van een handvol kandidaten op waaruit te kiezen valt. Zowel onze redactie als jullie, de lezers, hebben voor vijftig procent inspraak in de uiteindelijke gelukkige. Op donderdag 27 mei gaan de stemlijnen dicht en wordt het allerbeste elftal van het voorbije seizoen gepresenteerd.

Selim Amallah (Standard Luik)
Het werd geen grand cru voor de Rouches, verre van zelfs. Nochtans loopt er in Luik wel één van de gevaarlijkere middenvelders uit onze competitie rond. Ook dit seizoen viel de meerwaarde van Amallah weer op. Standard pakt merkelijk meer punten mét de Marokkaanse international tussen de lijnen dan zonder. Toch ligt zijn positie binnen de club onder vuur, met een recente knokpartij met fans als triest dieptepunt. Een zomerse exit lijkt op til.

Anouar Aït El Hadj (RSC Anderlecht)
In youth we trust, zo luidt de leuze in Brussel, maar met een pareltje als El Hadj in de gelederen is dat nu ook niet zo moeilijk. Stap voor stap ontpopte de kleine technicus zich tot een waardevolle schakel in het geheel van Vincent Kompany. El Hadj combineert gouden voeten met de gave om snel te denken én te handelen, vaak verticaal. Daardoor slaagt hij er als één van de weinigen bij Anderlecht in om het spel te versnellen. Niemand twijfelt eraan dat het jeugdproduct volgend seizoen nog een stap vooruit zal zetten in zijn efficiëntie.

Andrew Hjulsager (KV Oostende)
De draaischijf van een onverwacht swingend KVO. Hjulsager liet al eerder vlagen van zijn klasse bewonderen, maar onder Alexander Blessin zette hij onmiskenbaar een stap vooruit. Anno 2021 is de Deen een constante dreiging voor de vijandelijke defensie. Met zijn dadendrang en loopvermogen ligt het systeem van zijn coach hem als gegoten, maar zijn belangrijkste wapen blijft zijn haarfijne traptechniek. Zo strooide Hjulsager met scherpe assists en harde afstandsschoten.

Raphaël Holzhauser (K. Beerschot V.A.)
Als één van de drie kandidaat-winnaars voor de trofee van ‘Profvoetballer van het Jaar’ kan deze Holzhauser uiteraard niet ontbreken. Wat een boerenjaar heeft hij gekend. Vooral in de periode voor Nieuwjaar was de Oostenrijker alomtegenwoordig bij de kamikazeploeg van Hernan Losada. Een mooiere linker heeft het Belgische voetbal al tijden niet meer mogen ervaren. Na het vertrek van Losada en diens aanvallende filosofie verdween Holzhauser wel wat uit beeld.

Xavier Mercier (Oud-Heverlee Leuven)
Het tweede bewijs dat er ook in Eerste Klasse B een karrenvracht aan talent rondloopt. Net als Holzhauser verraste Mercier vriend en vijand bij zijn promovendus. De ervaren Fransman lijkt nog een stap vooruit gezet te hebben in vergelijking met zijn eerste passage op het hoogste niveau. De verbinding met Kamal Sowah en Thomas Henry, de andere vorken van de Leuvense drietand, verliep haast blindelings.

Lior Refaelov (Royal Antwerp FC)
Op zijn 35e heeft de routinier misschien wel het meest opvallende seizoen uit zijn carrière achter de kiezen! Van de zomer tot aan Nieuwjaar benaderde Refaelov zijn allerbeste niveau, niet in het minst in de groepsfase van de Europa League. Die glansprestaties leverden hem de Gouden Schoen op. Na de decompressie slaagde Rafa er niet meer in om dezelfde impact te houden. In aanloop naar de Play-Offs hakte hij vervolgens een erg vervelende knoop door: Antwerp werd ingeruild voor Anderlecht. Met als gevolg dat hij The Great Old niet meer mocht helpen de voorbije weken …

Hans Vanaken (Club Brugge)
Zelfs de oh zo standvastige Limburger kan wel eens wat turbulentie meemaken, blijkbaar. De campagne 2020-2021 is zonder discussie de lastigste geweest uit zijn Brugse periode. Vanzelfsprekend verscheen Vanaken nog erg vaak aan de aftrap, maar aan zijn stempel plakte minder inkt dan gebruikelijk. In de stress van de Play-Offs greep Philippe Clement drastisch in: in money time werd de tweevoudige Gouden Schoen verbannen naar de bank. Dat uitgerekend hij twee keer scoorde in de titelmatch tegen Anderlecht, stond eigenlijk in de sterren geschreven.

Welke spelmaker vond jij de beste van het JPL-seizoen 2020-2021? Laat het weten via de poll en in de reacties!