Breaking news

OFFICIEEL: Club Brugge stalt De Cuyper een jaartje bij Westerlo

Oude, witte mannen aan de top: (Nog) geen diversiteit in de bestuurskamers

Oude, witte mannen aan de top: (Nog) geen diversiteit in de bestuurskamers

Gepubliceerd: donderdag 29 april 2021 om 18:15do 29-04-2021 om 18:15

Laatste update: donderdag 29 april 2021 om 19:42do 29-04-2021 om 19:42

Knielende voetballers met een vuist in de lucht, dat is een beeld dat we anno 2021 op heel wat voetbalvelden terugzien. Het herinnert ons eraan dat racisme nog steeds een pijnlijk onderdeel is binnen de voetbalwereld. Op het veld zien we een kleurrijke mix van spelers, maar de bestuurskamers van de voetbalclubs, zijn minder divers. Maar er komt verandering.

In Het Laatste Nieuws is te lezen hoe de top van de bestuurskamers in het voetbal vooral uit oude, witte mannen bestaat. Dat is natuurlijk geen weerspiegeling van de voetbalploegen zelf, waarover zij beslissingen nemen. Zo beschikt amper één op vier spelers in 1A over een Belgisch paspoort en is 60% van de spelers in de Jupiler Pro League een bonte mix van onder andere Afrikaanse, Aziatische en Amerikaanse spelers.

Oude, witte mannen aan de top
Het bestuur van de Pro League bestaat uit 25 leden, waarvan er slechts één migratieachtergrond heeft: Mehdi Bayat (Charleroi). “Het is onze prioriteit om als voetbalbond een afspiegeling te zijn van de maatschappij”, zo stelt bonds-CEO Peter Bossaert. Hij vertel dat er geen diversiteitsquota vastgelegd zijn omdat het in de eerste plaats draait om de competentie van de kandidaten, maar dat er afgelopen winter al beslist werd om twee onafhankelijke bestuurders aan te stellen. Dit zullen altijd een vrouw en een persoon met een migratieachtergrond zijn.

Hoop voor de toekomst
Antwerp-middenvelder Faris Haroun vindt het triestig dat we zelfs maar moeten praten over quota. “Dat zou helemaal niet nodig moeten zijn. Dan kiezen ze iemand omwille van zijn of haar huidskleur, en niet op basis van kwaliteiten”, aldus Haroun. Hij voegt er nog aantoe dat hij hoopvol kijkt naar de huidige generatie Rode Duivels. Haroun stelt dat wanneer zulke topspelers met migratieachtergrond hun schoenen aan de haak hangen, zij op betere posities kunnen komen. “Kompany is nu trainer. Wie weet zit hij binnen vier jaar ergens in het bestuur”, zo is te lezen in Het Laatste Nieuws.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws