Queeste Play-Off 1: Boost bij Antwerp, Anderlecht moet het zelf tonen in tweeluik

Queeste Play-Off 1: Boost bij Antwerp, Anderlecht moet het zelf tonen in tweeluik

22-03-2021 13:15 Laatste update: 18:08
8

De strijd om Play-Off 1 zal spannend blijven tot het slotweekend, dat voorspellen we nu al weken. Na speeldag 31 blijven er een resem kanshebbers over en is zelfs de strijd om Play-Off 2 nog verre van gestreden. Stress alom! VoetbalPrimeur.be maakt haar wekelijkse balans op. 

Koploper Club Brugge is al een tijdje mathematisch verzekerd van deelname aan Play-Off 1, maar bij de concurrentie blijft het spanning troef. Om het kaf van het koren te scheiden, kijkt VoetbalPrimeur.be naar het huidige vormpeil van de kandidaten en het programma dat nog in het verschiet ligt. Op basis daarvan kleeft onze redactie een percentage slaagkans op de ambities.

Hoewel zowat iedereen van iedereen lijkt te kunnen winnen in onze razend spannende JPL (met uitzondering van Club Brugge), doen we toch een poging om de programma’s van de verschillende uitdagers een ‘moeilijkheidsgraad’ mee te geven. Specifiek vind je onderaan telkens een score, namelijk de som van de respectievelijke posities van de zes resterende tegenstanders in het huidige klassement. Hoe lager dat getal, hoe lastiger de verdere kalender, aangezien de ploeg in kwestie dan nog enkele hoog genoteerde elftallen tegen het lijf loopt.

Die criteria leiden ons tot volgende voorspelling:

Royal Antwerp FC (54 punten) - 90 procent
De 0-2-overwinning bij Club Brugge draaide in de eerste plaats om prestige en levert The Great Old ongetwijfeld een vertrouwensboost op. Uit de top-vijf tuimelen kan niet meer, maar zoals u weet levert een vijfde stek géén toegangsbewijs voor Play-Off 1 op. De volgende speeldag kan de hemel of de hel worden: bij winst tegen uitdager RSC Anderlecht stelt Antwerp haar ticket veilig, een gelijkspel zou zeker aanvaardbaar zijn, maar als het in het zand bijt, komt alles weer op de helling te staan. Een soort finale dus, daar op de Bosuil!

Resterend programma: Anderlecht (t), Moeskroen (u), Genk (t)
Moeilijkheidsgraad: 24

KRC Genk (50 punten) – 70 procent
De spektakelpot tegen Standard eindigde onbeslist (2-2), te meer omdat de jongens van John van den Brom zich op tien minuten van het einde nog lieten vloeren door Jackson Muleka. Zo is de strijd om de top-vier nog steeds geen gelopen koers. Integendeel, met verplaatsingen naar OH Leuven en Antwerp én een streekduel met Sint-Truiden voor de boeg beloven het nog zenuwslopende weken te worden. De grootste concurrenten pakten afgelopen weekend immers allemaal de drie punten.

Resterend programma: OHL (u), STVV (t), Antwerp (u)
Moeilijkheidsgraad: 23

KV Oostende (49 punten) – 80 procent
Lange tijd hing de zege in Henegouwen aan een zijden draadje, tot Mokhtar Gueye zijn ploeggenoten, staf en supporters verloste. Een logische, maar daarom niet minder opluchtende driepunter. Het is al even bekend dat Oostende het eenvoudigste programma heeft in het competitieslot, al moet je het nog altijd bewijzen op de groene rechthoek, natuurlijk. Met de rechtstreekse duels van de concurrentie in het achterhoofd kan KVO tegen Waasland-Beveren een reuzestap zetten.

Resterend programma: Waasland-Beveren (t), Beerschot (u), Cercle (t)
Moeilijkheidsgraad: 42

RSC Anderlecht (49 punten) – 20 procent
Telkens wanneer de Brusselaars definitief lijken af te haken, komt daar toch weer een prestatie naar boven die een sprankel hoop biedt. Voor alle duidelijkheid: Anderlecht heeft haar lot nog volledig in eigen handen. Begin april krijgt het echter het zwaarst denkbare tweeluik voor de kiezen: eerst een bezoek aan de Bosuil, dan de komst van rivaal Club Brugge. Vincent Kompany zou zijn jonkies eigenlijk naar minstens vier op zes moeten loodsen. Een stevige uitdaging, maar áls het zou lukken, toon je wel dat je je plekje in Play-Off 1 verdient.

Resterend programma: Antwerp (u), Club Brugge (t), STVV (u)
Moeilijkheidsgraad: 18

Oud-Heverlee Leuven (45 punten) – 20 procent
De verplaatsing naar Mechelen leverde vele kansen en enkele fraaie doelpunten op, maar uiteindelijk bleven beide ploegen wat verweesd achter na hun 2-2. Heeft OHL haar eigen ruiten helemaal ingegooid? Nee, leren de wetten van de mathematica ons, al zullen de Vlaams-Brabanders niet minder dan een negen op negen nodig hebben om hun kansen te vrijwaren. Als ze in hun volgende wedstrijd Genk kloppen, volgen met Cercle en Waasland-Beveren wel twee erg haalbare kaarten om die stunt effectief te verwezenlijken.

Resterend programma: Genk (t), Cercle (u), Waasland-Beveren (t)
Moeilijkheidsgraad: 38

K. Beerschot V.A. (44 punten) – 15 procent
Vergeet de Ratten niet! Door enkele coronaperikelen, ook bij de tegenstand, kwam Beerschot in 2021 niet altijd gelijktijdig in actie met de andere teams. Daardoor is de promovendus wat aan de aandacht ontsnapt. Maar kijk, als het inhaalduel tegen Sporting Charleroi gunstig verloopt, staan de Mannekes van ’t Kiel plots weer op drie schamele punten van de derde stek. Het programma dat nadien volgt, biedt zelfs voldoende mogelijkheden om tot de slotspeeldag mee te strijden.

Resterend programma: Charleroi (t), Cercle (u), Oostende (t), Standard (u)
Moeilijkheidsgraad: 44 (in vier matchen)

Zulte Waregem (43 punten) – 1 procent
Mathematisch kan het nog (we halen die dooddoener niet graag boven), maar in feite is de Play-Off-1-droom van Essevee weggesmolten. Na ruime nederlagen tegen Club Brugge (3-0) en Anderlecht (4-1) is ook simpelweg duidelijk geworden dat de club er weinig te zoeken heeft … Nee, Francky Dury richt het vizier best voluit op deelname aan Play-Off 2. Op de laatste twee speeldagen kijkt Zulte Waregem nog twee taaie medekandidaten in de ogen.

Resterend programma: Eupen (t), Mechelen (u), Gent (t)
Moeilijkheidsgraad: 32

KAA Gent (43 punten) – 1 procent
Twee 1-0-zeges tegen KV Oostende en Cercle Brugge de voorbije weken, maar die geven zelfs de meest optimistische Gentenaar weinig moed. Het spelpeil ligt  onvoldoende hoog om een plek bij de elite van ons land te ambiëren. Op papier lijkt zelfs Play-Off 2 halen een vette kluif te zullen worden, met nog drie duels met stevige middenmoters in aantocht. Hein Vanhaezebrouck zal toch dringend meer schwung in zijn elftal moeten krijgen om een complete afgang te ontlopen.

Resterend programma: Standard (u), Charleroi (t), Zulte Waregem (u)
Moeilijkheidsgraad: 31

KV Mechelen (42 punten) – 1 procent
Zoals gezegd kon ook Malinwa niet helemaal leven met de puntendeling van vorige zondag. Play-Off 1 is nagenoeg definitief gaan vliegen en ook met het oog op Play-Off 2 kon het geen inhaalmanoeuvre inzetten ten opzichte van OH Leuven. De lichte tegenstand die de komende weken nog op het menu staat, schaft KVM wel de mogelijkheid om er een mooi seizoensslot van te maken. Na een stevige remonte zouden slechts weinigen de ploeg misgunnen om nog voor de Europese strohalm te vechten in Play-Off 2.

Resterend programma: STVV (u), Zulte Waregem (t), Kortrijk (u)
Moeilijkheidsgraad: 37

Sporting Charleroi (41 punten) – 1 procent
Corona houdt nu ook het Zwarte Land in haar niet-aflatende greep. Op papier heeft Charleroi nog twaalf punten te verdienen die de club alsnog richting de top-vier zouden katapulteren. Geen Zebra die daar in gelooft, helaas, aangezien in 2021 tot op heden welgeteld één keer gewonnen werd. Daar ga je nu echt geen twaalf op twaalf aan breien. Zelfs voor een Play-Off-2-ticket lijkt Charleroi al lang geen usual suspect meer te zijn.

Resterend programma: Beerschot (u), Moeskroen (t), Gent (u), Eupen (t)
Moeilijkheidsgraad: 45 (in vier matchen)

Standard Luik (41 punten) – 1 procent
Een Play-Off 1 zonder Waalse club komt eraan, want ook Standard zal de eerste vier niet meer bereiken. Op bezoek bij Genk leverden de Rouches nog eens een betere prestatie af, maar dat mag allemaal niet baten door het vele puntenverlies verspreid over periodes voor en na Nieuwjaar. In competitieverband won Standard voor het laatst op 24 januari …Alles op de bekerfinale, dat is ongetwijfeld het nieuwe devies! Dan halen Mbaye Leye en co wel best Play-Off 2, om die tijdspanne tenminste met enig matchritme te overbruggen.

Resterend programma: Gent (t), Eupen (u), Beerschot (t)
Moeilijkheidsgraad: 29