Opvallend: Club Brugge telt bijna dubbel zoveel doelpuntenmakers als Genk

Opvallend: Club Brugge telt bijna dubbel zoveel doelpuntenmakers als Genk

17-03-2021 15:42 Laatste update: 16:21
11

Club Brugge gaat autoritair aan kop in Eerste Klasse A. De titel lijkt nu al, nog voor de start van de Play-Offs, voor het grijpen te liggen. Eén van de sterke punten van de West-Vlamingen is dat zowat alle spelers weten hoe ze een doelpunt moeten maken. In totaal troffen al achttien jongens raak! VoetbalPrimeur.be vergelijkt met de andere Belgische topclubs.

In de Jupiler Pro League steekt Club er momenteel met kop en schouders bovenuit. Die status weerspiegelt zich ook in de individuele statistieken, bijvoorbeeld van het aantal gemaakte doelpunten. Achttien Bruggelingen vonden tijdens de voorbije 30 speeldagen al minstens één keer de weg naar de vijandelijke netten. Aan die weelde in de breedte kan geen enkele uitdager tippen, al komen sommigen wel in de buurt.

De doelpuntenmakers van Club Brugge:
Noa Lang 12
Krépin Diatta 10

Bas Dost 7
Hans Vanaken 6
Ruud Vormer 5
Youssouph Badji 4
David Okereke 4
Michael Krmencik 3

Charles De Ketelaere 2
Brandon Mechele 2
Mats Rits 2
Eder Balanta 1
Simon Deli 1

Odilon Kossounou 1
Clinton Mata 1
Daniel Perez 1
Eduard Sobol 1
Ignace Van der Brempt 1

Laat het duidelijk zijn: het gevaar komt van alle kanten bij Club Brugge! Zelfs de verdedigers zijn opvallend rijkelijk vertegenwoordigd in het lijstje. Wat de cijfers eigenlijk nog straffer maakt, is dat de aanvallers relatief weinig raak treffen. Zo komen Badji of Okereke 'slechts' aan vier stuks. Dat youngster Perez tegen KAA Gent zijn eigen ban brak, zal Philippe Clement ongetwijfeld deugd doen.

De komende weken kan dat cijfer overigens nog aandikken. Daarvoor zal Club voornamelijk naar Tahith Chong en Nabil Dirar kijken, twee jongens die toch geregeld speelkansen krijgen, maar hun naam nog niet op het scorebord wisten te toveren. Overigens houden we ook rekening met spelers die inmiddels al andere oorden opzochten, zoals Diatta, Krmencik en Deli.

Die achttien blijkt wel degelijk historisch hoog te liggen. Het is zelfs pas de derde keer in de geschiedenis van Club dat het dat aantal doelpuntenmakers haalt, rekende Het Laatste Nieuws uit. Enkel in de seizoenen 1998-1999 en 2015-2016 flikte het dat kunstje evenzeer. Die laatste keer veroverde Club overigens ook de titel ...

Andere topclubs
Is die brede trefzekerheid nu een troefkaart tegenover de concurrentie? Dat valt best mee, want ook bij de tegenstand ligt het aantal verschillende doelpuntenmakers behoorlijk hoog. Eerste achtervolger Royal Antwerp FC zit bijvoorbeeld aan zestien schutters. Ook KV Oostende (12) en RSC Anderlecht (15) hebben de kaap van de tien al gerond.

Zelfs Standard Luik en KAA Gent (allebei veertien) zitten aan een waaier aan goalscorers, wat enkel aangeeft dat die vaststelling niet noodzakelijk uitmondt in geweldige prestaties ... Daar kan Cercle Brugge over meepraten. Ook de Vereniging heeft twaalf verschillende jongens met streepjes achter hun naam, maar staat wel voorlaatste in de stand. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat de grote meerderheid van die spelers niet verder dan één treffer is geraakt.

Nee, eigenlijk is er slechts één vreemde eend in de bijt: KRC Genk. De herfstkampioen, die straks ook de bekerfinale afwerkt, kan slechts op acht schutters een beroep doen. Bij de verdedigers had enkel Gerardo Arteaga al reden tot juichen, bijvoorbeeld. De Limburgers rekenen dan ook volledig op hun voorhoede. Topschutter Paul Onuachu zit al aan 25 stuks, terwijl ook Théo Bongonda (12) en Junya Ito (8) hun duit geregeld in het zakje doen.