Proto (ex-Anderlecht) is open en legt keuze uit: “Daar heb ik onder geleden”

Proto (ex-Anderlecht) is open en legt keuze uit: “Daar heb ik onder geleden”

18-02-2021 07:36
1

Silvio Proto stopt om zijn 37 jaar met voetballen en praat in een openhartig interview met Het Laatste Nieuws over zijn keuze. De voormalige doelman van RSC Anderlecht speelde ook onder meer voor Olympiakos en Lazio Roma.

Fysiek was Proto nog niet op. "Neen, fysiek had ik nog drie of vier jaar kunnen doorgaan. Maar mentaal was ik eraan toe andere dingen te ontdekken. Ik wou léven, vrienden zien, eten waar ik zin in had, sporten wanneer ik zin had. Ik heb zolang moeten volgen wat men me opdroeg, ik wou eindelijk zelf de architect van mijn leven worden.”

“Ik had ook vrede met mijn laatste match, een bekerduel waarin ik de nul kon houden en we wonnen. Het had erger geweest in topvorm te moeten stoppen door een zware blessure. Nu was het mijn keuze. Ik heb nergens spijt van. Zelfs als er nog een club uit de buurt was komen aankloppen, was ik daar niet op ingegaan."

"Het voetbal is iets wat ik ondergaan heb”, gaat Proto verder. “Ik zit erin van mijn zestiende. In het begin was het louter een plezier, want keepen was mijn passie. Maar het is snel geëvolueerd, het werd niet meer het liefste wat ik deed. Ik ging liever vissen, golfen of gewoon wandelen. Voetbal werd een job, met véél druk.”

“Als je met die stress leeft, ben je thuis ook niet meer dezelfde. Sinds ik wist dat ik ging stoppen, ben ik veel rustiger. Ik geniet nu veel meer van het leven. Ik drink al eens een glas wijn, ik eet wat ik wil. Weet je dat ik mezelf nooit toegestaan heb om frieten te eten tijdens mijn carrière? Ik heb altijd een heel strikt dieet gevolgd, omdat je lichaam je werktuig is. Ik heb nooit eens een avond met vrienden kunnen doorbrengen. Daar heb ik onder geleden”, aldus Proto.