KBVB past haar licentiesysteem aan: 'Puntenaftrek en transferverbod'

KBVB past haar licentiesysteem aan: 'Puntenaftrek en transferverbod'

Gepubliceerd: donderdag 28 januari 2021 om 13:00do 28-01-2021 om 13:00

Laatste update: donderdag 28 januari 2021 om 13:00do 28-01-2021 om 13:00

De KBVB gaat haar licentiesysteem aanpassen. Concreet worden de clubs vanaf volgend seizoen constant opgevolgd om het financiële beheer beter te kunnen controleren. 

De hervorming werd donderdag voorgesteld via een persbericht. De KBVB wil vanaf nu ook tussentijds kunnen ingrijpen als een club over de schreef gaat. 'Deze pro-actieve opvolging van de clubs met mogelijkheid om tussentijds in te grijpen, zal een betere bijsturing mogelijk maken doorheen het seizoen', wordt uitgelegd in het bericht.

De KBVB kan nu ook nieuwe sancties opleggen, waaronder puntenaftrek en een transferverbod. De licentie van een club kan echter niet tijdens het seizoen worden ingetrokken. Er wordt ook een nieuw orgaan in het leven geroepen: een aparte licentiekamer bij het arbitragehof BAS. 'Dit is noodzakelijk vanwege de vaak grote complexiteit van de dossiers. Deze Kamer zal enkel beroep kunnen doen op een aparte lijst van zeer gespecialiseerde arbiters', aldus de KBVB.

Peter Bossart, de CEO van de KBVB, vindt deze aanpassingen noodzakelijk. "De laatste jaren hebben we echter moeten vaststellen dat uitspraken van de Licentiecommissie of het BAS steeds vaker gecontesteerd worden", vertelt hij aan Het Nieuwsblad. "Eenmaal per jaar worden de clubs doorgelicht en krijgen ze al dan niet een licentie voor het volgende seizoen. Met het nieuwe licentiesysteem hopen we de clubs beter te kunnen sturen in de richting van een gezond financieel beheer doorheen het ganse seizoen, waar in de eerste plaats de clubs zelf meer baat zullen bij hebben."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws