Vijf opvallende debutanten na winterbreak: scorende Dost, twee ervaren Kanaries

Vijf opvallende debutanten na winterbreak: scorende Dost, twee ervaren Kanaries

Gepubliceerd: dinsdag 12 januari 2021 om 09:00di 12-01-2021 om 09:00

Laatste update: dinsdag 12 januari 2021 om 19:30di 12-01-2021 om 19:30

Ook voor de Jupiler Pro League is 2021 officieel van start gegaan. De wintermercato moet nog volledig losbarsten, als dat er überhaupt van komt, maar toch kwamen afgelopen weekend al een handvol nieuwkomers in actie. Naar de ene werd al reikhalzend uitgekeken dan naar de andere. Hoe brachten zij het ervan af? VoetbalPrimeur.be neemt de prestaties van vijf kersverse transfers onder de loep.

Christian Brüls (Sint-Truiden)
Het was toch wel een verrassing, de terugkeer van Brüls op het hoogste niveau. Het bewijs dat Eerste Klasse B niet noodzakelijk een onbemind vagevuur hoeft te zijn. In dienst van KVC Westerlo was de aanvallende middenvelder haast wekelijks uitblinker, wat Peter Maes overtuigde om hem aan boord te halen voor Operatie ‘Red STVV’. Voor zijn vuurdoop mocht hij meteen vanaf het eerste fluitsignaal aan de bak tegen Club Brugge. Er zijn eenvoudigere opdrachten om je in te werken bij je nieuwe werkgever …

Individueel viel er weinig op de prestatie van Brüls af te dingen, maar omdat STVV voor de pauze zowat onder de voet gelopen werd door de landskampioen, viel het verschil in tempo met 1B toch wel van hem af te lezen. Het zal de Oostkantonner daarentegen deugd doen dat hij het begin van de tweede helft, toen zijn ploeg een heel ander gelaat toonde, mee vorm mocht geven. Uiteindelijk hield zijn bobijntje het 81 minuten vol. Kortom: een nuttig inloopduel voor een speler die de komende weken ongetwijfeld zijn waarde zal bewijzen voor de Kanaries.

Teddy Chevalier (KV Kortrijk)
De inauguratie van zijn derde ambtstermijn in het Guldensporenstadion was één met toeters en bellen. Tegen herfstkampioen toonde KVK zich met name in de tweede helft van haar beste kant, waardoor het plots een outsidertje lijkt te worden voor Play-Off 1. In het slot van de 2-1-overwinning kraaiden de West-Vlaamse fans nog wat luider van de pret, toen Chevalier zijn terugkeer mocht vieren. Bijna zette de Fransman in hoogsteigen persoon de kers op de taart, maar zijn vizier stond nog niet helemaal scherp afgesteld.

Toch valt het te verwachten dat de pocketspits de volgende weken van belangrijke waarde kan zijn voor De Kerels. Zijn fysionomie mag dan behoorlijk verschillend zijn, met zijn diepgang, goede voeten en gevoel voor ruimte kan Chevalier de rol van de vertrokken Ilombe Mboyo perfect invullen. Die laatste zette in de heenronde ook wel acht keer de netten bol. Die cijfers kan zijn opvolger logischerwijze nog niet voorleggen, maar het verleden laat weinig twijfel bestaan over de doelpuntenneus van het woelwater. Zo klokte Chevalier in een verhakkeld coronaseizoen bij Valenciennes af op twaalf treffers.

Bas Dost (Club Brugge)
Zelden werd een wintertransfer met grotere trom aangekondigd dan die van Dost. De rijzige Nederlander moet hét Brugse hiaat van de voorbije jaren invullen: een doelpuntenmachine. Of hij nu bij sc Heerenveen, VFL Wolfsburg of Sporting Lissabon de schoenveters aanbond, scoren deed de spits altijd en overal. Uiteraard stond in de sterren geschreven dat ook Club Brugge snel met die kwaliteit zou mogen kennismaken! Tegen Sint-Truiden moest de blauw-zwarte aanhang er nog geen kwartier geduld voor uitoefenen …

De openingstreffer op Stayen zou zomaar uit het digitale cv van onze noorderbuur kunnen komen. Op een afgemeten voorzet van Charles De Ketelaere haalde Dost uit met een kurkdroge volley. Die hoefde zelfs niet langs de lat of de paal te scheren, enkel de overtuiging in zijn poging was doelman Daniel Schmidt al te machtig. Dat gedecideerde kantje heeft Club Brugge al enkele jaren niet meer mogen bewonderen in een nummer negen. Vanzelfsprekend leverde Dost nog niet de perfecte prestatie af, maar dat Blauw-Zwart het profiel gevonden heeft waar het al tijden naar op zoek was, staat buiten kijf.

Arfang Gueye (Royal Excel Moeskroen)
Een minder welluidende naam, maar daarom wordt er in Henegouwen niet minder van verwacht. De 21-jarige Gueye kwam eigenlijk eind september al over van – hoe kan het ook anders – Lille OSC, maar kreeg van Jorge Simão nu pas een eerste basisstek toebedeeld tegen Zulte Waregem. Het was ‘even wennen’, om een eufemisme te gebruiken. Bij momenten zag de mandekker er behoorlijk klungelig uit. De enige treffer kwam er dan weer doordat Gueye de bal nogal flegmatiek panklaar legde voor de onvermijdelijke Jelle Vossen. Dat stukje kaas laat een sluipschutter zich niet van het brood eten …

Nee, onvergetelijk was het niet, zijn debuut aan de Gaverbeek. Toch liet Gueye ook flarden van zijn potentieel zien. Zo stichtte hij enkele keren gevaar vanop een stilstaande fase. De Franse Senegalees zal nog wat boterhammetjes moeten eten, maar is misschien wel uit het juiste hout gesneden. Zijn twintigtal optredens bij het tweede elftal van Lille doen dat ook vermoeden. De vraag is of Moeskroen zich nog veel schoonheidsfoutjes kan veroorloven in de bikkelharde strijd om het behoud.

Ilombe Mboyo (Sint-Truiden)
Een club uit de linkerkolom inruilen voor een team in degradatienood, terwijl je er een sterke heenronde hebt opzitten. Ergens moet daar een financiële motivatie mee gepaard gaan. Daar hoeft Mboyo zich ook niet voor te schamen. De centrumaanvaller droeg bij KV Kortrijk zowat de hele voorhoede op zijn schouders en moet diezelfde rol vervullen in Haspengouwen. Gaten induiken, de bal bijhouden, acties maken, zelf scoren … Een manusje-van-alles, die Mboyo.

Tegen Club Brugge hoopte Maes zijn nagelnieuwe versterking als joker in te zetten, om Simon Mignolet en co eens flink te doen zweten in de slotminuten. De uitsluiting van Duckes Nazon stuurden die plannen echter grondig in de war. Daardoor kon Mboyo zijn stempel niet drukken in zijn allereerste duel in het kanariegeel. Er zijn gelukkig nog voldoende wedstrijden over om zijn huidige subtotaal van acht competitiegoals gevoelig op te krikken.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie maakte het beste debuut?

(47 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws