Defensie blijft de achilleshiel en Tielemans is belangrijk bij de Duivels

Defensie blijft de achilleshiel en Tielemans is belangrijk bij de Duivels

11-11-2020 22:53 Laatste update: 12-11-2020 17:44
31

België zette Zwitserland met 2-1 opzijdankzij twee doelpunten van Michy Batshuayi. De wedstrijd stelde niet veel voor maar toch kunnen we enkele lessen trekken uit deze oefeninterland. VoetbalPrimeur.be zet ze voor u op een rijtje.

Experimenteel maar niet geslaagd
Roberto Martinez bracht een onuitgegeven elftal aan de start. De achter linie bestond uit Brandon Mechele, Sebastian Bornauw en Jan Vertonghen. Vooraan kreeg Dodi Lukebakio zijn kans van de bondscoach. In de eerste helft was het zoeken voor de elf spelers maar het was vooral een matige eerste helft met weinig druk en vertrouwen. Het was pas toen Youri Tielemans in de tweede helft tussen de lijnen kwam dat de ploeg beter ging draaien. Hij bracht tempo in het spel en vuurde zijn ploeg aan om beter te doen. Hij lag ook mee aan de basis van de gelijkmaker met een assist. De wedstrijd is natuurlijk een oefenwedstrijd maar de kwaliteit lag toch onder het niveau dat we afgelopen jaren gezien hebben (ook in de oefenwedstrijden). 

Mister 100%
Michy Batshuayi zit op de bank bij Crystal Palace maar is bij de Rode Duivels een waar fenomeen. Tegen Zwitserland kreeg hij welgeteld twee kansen en die hingen alle twee tegen de touwen. Voor de rest was hij niet echt aanwezig in de partij, behalve een paar goede kaatsen. Zijn statistieken bij de nationale ploeg zijn duizelingwekkend, hij maakte 21 doelpunten in 32 wedstrijden. Dat is goed voor 0,65 goals per wedstrijd.

We hebben onze vedetten nodig om voor de prijzen te spelen
Tegen Zwitserland kon Roberto Martinez geen beroep doen op enkele titularissen. Hij bracht een experimenteel elftal aan de aftrap maar de afwezigheid van Romelu Lukau, Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Axel Witsel is gewoon te veel van het goede. Het blijft een oefeninterland maar het niveau was toch te weinig om te spreken over een geslaagde partij. Als we volgend jaar successen willen behalen op het Europees Kampioenschap zullen we onze vedetten nodig hebben. De volgende generatie is nog niet volledig klaar om de rol over te nemen. Enkel Youri Tielemans toonde zich in deze oefeninterland.

Defensie blijft achilleshiel
Het is al een tijdje de vraag van de analisten wie er de opvolgers zijn van Vincent Kompany, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. Samen met Toby Alderweireld vormden zijn jaar en dag het verdedigende compartiment bij de Rode Duivels. Met het afhaken van Kompany, de blessuregevoeligheid van Vermaelen en Jan Vertonghen zijn beste dagen liggen ook achter de rug is het nog maar de vraag wie deze plaatsen zal invullen. Jason Denaeyer doet het goed bij Lyon en Toby Alderweireld blijft ook een vaste waarde. Sebastian Bornauw kende in zijn twee recente interlands pijnlijke foutjes. Roberto Martinez zal nog veel denkwerk hebben over wie hij zal meenemen naar het EK.