Terugkeer fans zorgt voor 11 thuiszeges, en meer opvallende cijfers van speeldag 6

Terugkeer fans zorgt voor 11 thuiszeges, en meer opvallende cijfers van speeldag 6

Gepubliceerd: dinsdag 22 september 2020 om 14:00di 22-09-2020 om 14:00

Laatste update: woensdag 23 september 2020 om 09:00wo 23-09-2020 om 09:00

Een pandoering voor Zulte Waregem, een zoveelste zege voor Charleroi en de terugkeer van het thuisvoordeel. Elke week lichten we bij VoetbalPrimeur.be enkele opvallende cijfers van het afgelopen voetbalweekend uit in onze rubriek De Statistiek.

11 thuisoverwinningen: Supporters doen hun ding
De voorbije speeldag was het tweede weekend waarin een beperkt deel van de supporters terug zijn opwachting mocht maken. De coronamaatregelen voorzien wel enkel plaats voor fans van het thuisteam. Dit doet de vraag rijzen of er tijdens de voorbije twee speeldagen opnieuw sprake was van thuisvoordeel.

De vier eerste speeldagen was elk team gelijk voor de wet: zowel het thuis- als het uitteam moest het doen zonder de vertrouwde aanhang. Vooral de thuisspelende ploegen leken hierdoor aangedaan. Van de 36 matchen bleven de drie punten immers maar tien keer in eigen huis. Nog eens tien keer deelden de teams de punten, en maar liefst zestien keer ging de zege naar de uitploeg. Vanaf vorig weekend vulden de stadions zich mondjesmaat met fans. Met succes voor de thuisspelende teams, want zij wonnen elf van de achttien duels. De uitploegen trokken zes keer aan het langste eind.

Het gaat hierbij uiteraard om een analyse van een beperkt aantal wedstrijden, al voorspellen de resultaten wel wat verschillende voetballers en trainers de afgelopen week verkondigden: de fans bewijzen hun nut!

3 zeges: Rampjaar 2020 voor Dury en co
Al leek van dat laatste weinig waar in het Regenboogstadion, bij het zien van Zulte Waregem – Club Brugge. Essevee leed er, met fans in de tribune, een van de zwaarste thuisnederlagen in de geschiedenis van de club: 0-6. Hoewel we vorige week nog vol lof spraken over dat andere stukje geschiedenis binnen de club, Francky Dury, is zijn plaats ineens stof voor discussie. De coach heeft nog contract voor een drietal jaar, iets wat Sporza-analist Peter Vandenbempt een 'wurgcontract' noemde.

Een ontslag zou de club enkele miljoenen kosten, al stelde CEO Eddy Cordier dat dit niet aan de orde was. Toch werden coaches voorheen sneller op de keien gezet na teleurstellende resultaten van deze grootte. Zo kon Zulte Waregem dit seizoen wel nog proeven van twee overwinningen, maar was het voor de coronastop niet veel soeps. Sinds de thuiszege midden december 2019 tegen STVV won Essevee amper drie competitiewedstrijden: twee tegen zwakke broertje Waasland-Beveren en een tegen de huidige hekkensluiter Moeskroen. 2020, een jaar om snel te vergeten voor Dury en co.

18 op 18: Carolo's plaatsen zich in mooi lijstje
Voor anderen ontplooit 2020 zich dan weer als een topjaar. Zo draait promovendus Beerschot vrolijk mee bovenaan en staat er geen maat op Sporting Charleroi. De Zebra's wonnen al hun wedstrijden, goed voor achttien op achttien. Het is voor de club uit Henegouwen een unicum. De laatste vijftien seizoenen deden ook slechts vier ploegen hun dat kunstje voor op de zes openingsspeeldagen. Standard Luik was in 2013 de laatste club die erin slaagde. Voor de rest moeten wel veel langer terug de in de tijd naar net na de eeuwwisseling. Toen toonden Club Brugge ('00-'01), KAA Gent ('01-'02), nog een Club Brugge ('02-'03) en RSC Anderlecht ('03-'04) hoe je een perfecte start doormaakt.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws