Lukaku van held naar anti-held in spectaculaire Europa League-finale

21-08-2020 22:54 Laatste update: 23:08
13

Romelu Lukaku gaat van held naar anti-held in de Europa League-finale. Sevilla heeft zo het seizoen afgesloten met het winnen van de Europa League. Luuk de Jong was dé held in een spectaculaire finale tegen Internazionale: 3-2.

De wedstrijd barstte vrijwel meteen uit zijn voegen. Scheidsrechter Danny Makkelie zag na twee minuten geen andere mogelijkheid dan het geven van een strafschop aan Inter, nadat Diego Carlos Romelu Lukaku onderuit trok. Een terecht gegeven strafschop werd door de Belg zelf binnengeschoten: 0-1.

Het duurde niet heel lang voor Sevilla voor het eerst van zich liet spreken. De Jong kopte na een voorzet vanaf rechts van Jesus Navas knap de gelijkmaker binnen, op dat moment waren er slechts twaalf minuten gespeeld. Kort na de 1-1 van De Jong stonden alle spotlights weer op Makkelie, die Inter géén strafschop gaf na een handsbal van Carlos, die vanwege zijn overtreding op Lukaku al geel gekregen had. Zijn besluit wekte woede bij Inter en trainer Antonio Conte kreeg geel vanwege aanmerkingen op de leiding.

De Jong sloeg vervolgens weer toe. Wederom deed de spits dat met het hoofd. Een vrije trap van Ever Banega werd over doelman Samir Handanovic gekopt en daarmee maakte De Jong zich onsterfelijk in Sevilla. Hij vestigde ook nog eens een bijzonder record: nog nooit scoorde een speler twee keer met het hoofd in een Europa League-finale. Lang kon Sevilla niet van zijn voorsprong genieten, want twee minuten later lag de bal alweer in het andere doel. Diego Godín maakte gelijk en deed dat eveneens met het hoofd.

De tweede helft kreeg qua amusement een veel lager cijfer dan de eerste. Echt grote kansen bleven uit, tot Lukaku na ruim een uur dé kans op 2-3 liet liggen. Doelman Bono maakte een één-op-één met de Rode Duivel onschadelijk. Een kwartier voor tijd kwam Sevilla toch weer op voorsprong. Carlos, die in de eerste helft flirtte met rood, verraste alles en iedereen met een briljante omhaal die gedevieerd werd door Lukaku, waar Handanovic geen antwoord op had.

Vanaf dat moment was het overleven geblazen voor Sevilla, dat met Nemanja Gudelj en Youssef En Nesyri voor wat frisheid zorgde. Inter was niet meer in staat om een verlenging af te dwingen, al waren de Italianen nog heel dichtbij. Sevilla-verdediger Jules Koundé haalde de bal in de blessuretijd van de lijn.

Sevilla sluit een sterk seizoen op passende wijze af. De ploeg eindigde in de Primera Division knap op de vierde plaats. Internazionale pakt geen prijs, maar Lukaku kent wel een ontzettend sterk debuutseizoen voor de Italiaanse topclub.