CL-deelnemers nagenoeg rond: Club Brugge in pot 4, Gent hoopt op kwalificatie

CL-deelnemers nagenoeg rond: Club Brugge in pot 4, Gent hoopt op kwalificatie

Gepubliceerd: vrijdag 7 augustus 2020 om 17:30vr 07-08-2020 om 17:30

Deze vrijdagavond hervat de Champions League met de in te halen achtste finale tussen Manchester City en Real Madrid. Nu de nationale competities (bijna) overal in Europa afgelopen zijn, kan de blik echter al gericht worden op de volgende editie van het kampioenenbal. Welke tegenstanders kunnen Club Brugge en KAA Gent daar treffen? VoetbalPrimeur.be schetst een overzicht.

Club Brugge
Door de achtste positie van ons land op de UEFA-coëfficiëntenlijst, is de kampioen van de Jupiler Pro League nu al enkele jaren verzekerd van directe deelname aan de groepsfae van de CL (en de bijbehorende vetpotten). Die eer valt in het seizoen 2020-2021 Club te beurt. Blauw-Zwart treedt straks voor de vierde keer in vijf jaar tijd aan in de belangrijkste clubcompetitie van deze planeet. Dat op zich is al een knappe prestatie.

De troepen van Philippe Clement willen echter meer dan enkel deelnemen. In de vorige jaargang bewezen ze tegen Real Madrid en Paris Saint-Germain hun mannetje te kunnen staan. Ook in de komende editie zal Club tegenstanders van dat kaliber kunnen tegenkomen. De Belgische titelhouder komt immers hoe dan ook in pot 4 terecht. Daarin hebben zelfs amper twee ploegen een minder hoge coëfficiënt, zijnde Borussia Mönchengladbach (26,500) en Istanbul Basaksehir (21,000). Club heeft 28,500 punten.

Enkele plaatsjes zijn nog niet zeker. In de eerste plaats gaat het om de winnaar van de huidige Champions-League-campagne, die automatisch geplaatst is voor het volgende jaar. Datzelfde geldt voor de laureaat van de Europa League. Als die respectievelijke eindwinnaars al een ticket hadden bemachtigd via hun nationale competitie, schuiven die plekjes door binnen het land in kwestie.

Onder de 24 zekerheden zitten nu al voldoende namen om duimen en vingers bij af te likken. Club zou zomaar in een loodzware poule terecht kunnen komen met Liverpool FC, FC Barcelona en FC Porto. Voor hetzelfde geld wordt dat Zenit Sint-Petersburg, Chelsea FC en Dinamo Kiev. Zoals altijd is geluk bij de loting een vereiste voor een goed resultaat.

KAA Gent
Als runner-up van de JPL komen de Buffalo's in de voorrondes in actie. In totaal moeten zij er twee overleven om de poulefase te bereiken. Dat is sowieso een lastige klip om ronden, maar Club Brugge bewees vorig jaar dat het niet onmogelijk is. De West-Vlaamse rivaal vervoegde KRC Genk toen na een knap parcours in de voorrondes.

Als Gent die prestatie wil evenaren, zal het haar beste beentje moeten voorzetten. Opsteker: in de voorlaatste fase heeft de ploeg van Jess Thorup een beschermde status te pakken. Zo vermijdt het zware dobbers als Benfica, Kiev en (waarschijnlijk) Besiktas. De mogelijke tegenstander komt uit het rijtje FK Krasnodar, Viktoria Plzen, Rapid Wien of Stade Rennes. Niet onhaalbaar, op het eerste zicht.

Mochten de Oost-Vlamingen die ronde overleven, volgen de Play-Offs. Daarin krijgen ze één van de andere drie winnaars tegenover zich. Op zich hoeft Gent dus geen naam uit de vijf grote Europese competities te vrezen, op het eerder bescheiden Rennes na dan. Vroeger was dat vaker het geval. Sinds kort hebben die teams echter een direct startbewijs voor de CL.

Opvallend: slaagt Gent erin om de groepsronde te bereiken, dan komt het hoogstwaarschijnlijk in pot 3 terecht, boven Club Brugge dus! Dat heeft het te danken aan haar uitstekende resultaten uit de voorbije Europese campagnes. Al is dat statuut nog niet honderd procent zeker, want ook daar hangen de Buffalo's af van de verdere resultaten in de huidige CL en EL.

Bron: Bert Kassies

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Zie jij Gent de poules halen?

(222 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws