De Glazen Bal: Club Brugge volgt zichzelf op, stijgers dalen

De Glazen Bal: Club Brugge volgt zichzelf op, stijgers dalen

Gepubliceerd: vrijdag 7 augustus 2020 om 11:50vr 07-08-2020 om 11:50

Laatste update: zaterdag 8 augustus 2020 om 09:00za 08-08-2020 om 09:00

Het seizoen 2020 – 2021 van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Wie wordt er kampioen? Wie zakt? Wie wordt de topschutter? Op deze en andere vragen krijgen we de komende maanden sluitende antwoorden. De redacteuren van VoetbalPrimeur.be wagen evenwel nu al een kans en voorspellen wat er komen gaat.

Wie wordt er kampioen? Club Brugge
Vorig seizoen was Club Brugge te sterk voor de concurrentie. De verdiende titel volgde ondanks dat het niet gebeurde op de normale manier. Club Brugge had een straat voorsprong op de concurrentie toen de competitie stopte en geen enkele ploeg heeft tijdens de lange coronabreak het gat kunnen dichten.

KAA Gent staat op het punt Jonathan David te verliezen. Antwerp is weer aan het bouwen en dat gaat blijkbaar snel. Dat zagen we in de bekerfinale. Maar een seizoen bevestigen is een pak moeilijker dan één wedstrijd de baas zijn.

Charleroi zat vorig seizoen op haar maximum. KRC Genk en RSC Anderlecht zullen beter voor de dag komen, maar het is een utopie te denken dat paars-wit nu al kan strijden voor de titel. Het staat verder, maar nog niet ver genoeg. Club Brugge haalt er wel best een centrumaanvaller bij om niet in de problemen te komen.

 

Welke ploegen degraderen?
Het kan snel gaan in voetbal. Een week geleden moesten we nog voorspellen wie vijftiende en zestiende zouden worden. Die twee plaatsen zijn plots heilig geworden door de Waasland-Beveren-saga. De twee ploegen die er het meest van gaan profiteren zijn KV Oostende en STVV.

Oostende ontsnapte vorig seizoen nipt aan het vagevuur van 1B. Toen de voorbereiding op het nieuwe seizoen begon, kwam het met moeite aan een elftal. Ondertussen tekende een resem spelers, die bij hun vorige werkgevers niet aan spelen toe kwamen. Een vijftiende plaats dreigt.

Aan de andere kant van het land zag STVV haar beste spelers vertrekken. Alexandre De Bruyn en Jordan Botaka trokken naar KAA Gent. Terwijl Steven De Petter zijn schoenen aan de haak hing. Echte vervangers kwamen er nog niet. De Japanse eigenaars lijken haast niet meer wakker te liggen van wat er gebeurt op Stayen. De Kanaries staan er niet goed voor en zullen mogelijk al blij zijn met plaats zestien.

Waasland-Beveren en Oud-Heverlee Leuven zijn blij met hun plaats in 1A, maar het kan wel eens een vergiftigd geschenk worden. Beide ploegen beginnen met een enorme handicap aan het seizoen. Waasland-Beveren ging vorig seizoen als een kaars uit. Dries Wuytens en Brendan Schoonbaert zijn transfers om naar uit te kijken, maar de hele kern lijkt net onvoldoende voor de Jupiler Pro League.

Oud-Heverlee Leuven zit in een gelijkaardig schuitje. En misschien is het schuitje van OHL er nog erger aan toe. Op een week tijd moet men in Leuven een team voor 1A maken. Een haast onmogelijke opdracht.

Naar welke spelers kijk je uit?
Bij Anderlecht lopen er heel wat spelers rond die het volgen waard zijn. Michel Vlap bijvoorbeeld. Vlak voor de coronacrisis leek hij weer echt op de speler die hij bij Heerenveen was. Kan hij dat niveau behouden of is de top van de Jupiler Pro League net te hoog gegrepen. Kan Marco Kana in de voetsporen treden van Vincent Kompany? Op zijn zeventiende combineert Kana techniek en overzicht, maar nu wordt het ook een kwestie van leper worden. En dan is er natuurlijk Jérémy Doku. Hij is het type buitenspeler waar de Anderlecht-fans alweer een tijdje naar snakken. Als hij zich kan blijven doorontwikkelen, kan Anderlecht hoog eindigen.

De korte vragenronde
De topschutter? Roman Yaremchuk (KAA Gent)
De eerste trainer die zijn ontslag krijgt? Kevin Muscat (STVV)
De ploeg met het meeste kaarten? Antwerp
De verrassing van het seizoen? KAS Eupen
De tegenvaller van het jaar? Standard
De toptransfer? Michiel Jonckheere (KV Kortrijk)

Het eindklassement
01. Club Brugge
02. KAA Gent
03. RSC Anderlecht
04. Royal Antwerp FC
05. KRC Genk 
06. Sporting Charleroi 
07. Standard
08. KV Mechelen
09. KAS Eupen
10. KV Kortrijk
11. SV Zulte Waregem
12. Royal Excel Moeskroen
13. Cercle Brugge
14. Beerschot
15. KV Oostende
16. STVV
17. Waasland-Beveren
18. Oud-Heverlee Leuven

Daan Slingers
Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws