Het debuutjaar van Lukebakio: uitstekende cijfers ondanks woelig jaar in Berlijn

Het debuutjaar van Lukebakio: uitstekende cijfers ondanks woelig jaar in Berlijn

19-07-2020 11:10
4

Vorige zomer rondden enkele Rode Duivels of potentiële internationals een interessante transfer naar een club uit één van de vijf Europese topcompetities. Zo’n jaar later maakt VoetbalPrimeur.be de balans op. Hoe ziet het rapport van de verhuisde Belgen eruit? Mogen zij terugblikken op een geslaagd debuutseizoen bij hun nieuwe werkgever? Onze redactie werpt een blik over de voorbije twaalf maanden. In deze vijfde aflevering: het eerste jaar van Dodi Lukebakio bij Hertha BSC.

Als voetbaluithangbord van de Duitse hoofdstad, goed voor bijna vier miljoen inwoners, is Hertha natuurlijk een bekende naam, maar eigenlijk eentje die een veel te karig palmares heeft voor haar status. Slechts twee landstitels, amper twee Duitse Pokals, geen Europese uitschieters … Op voetbalvlak staat Berlijn uitdrukkelijk in de schaduw van andere grootsteden als München of Dortmund. Daar wil Hertha-voorzitter Lars Windhorst koste wat kost verandering in brengen. En dat mag je gerust letterlijk nemen. In totaal pompte de man al ruim 200 miljoen euro in zijn club. Een deel van dat geld ging naar Fortuna Düsseldorf, in ruil voor de diensten van Lukebakio.

Het seizoen voordien was onze landgenoot immers uitgegroeid tot een sensatietje in de Bundesliga. Met tien treffers en vier assists hield hij promovendus Düsseldorf haast eigenhandig op het hoogste niveau. Vooral zijn hattrick op het veld van Bayern München ging de wereld rond. Hertha aarzelde niet en brak haar transferrecord om Lukebakio naar de hoofdstad te loodsen. Die twintig miljoen euro zal het zich waarschijnlijk niet beklagen, want de aanvaller deed het uitstekend in zijn maidenjaar. Aangezien hij nog altijd maar 22 jaar jong is, ligt er bovendien nog een stevige meerwaarde in het verschiet bij een volgende transfer.

Dan moet Lukebakio natuurlijk wel prestaties op de mat leggen. Dat deed hij het voorbije seizoen alvast met verve! Ondanks de stap hogerop wierp de sierlijke linkspoot zich al snel op tot aanvalsleider van Hertha. Aan het einde van de rit toonde hij zich zowel de doeltreffendste schutter (zeven goals) als de beste aangever (zes assists) van zijn ploeg. Betekent dat dat Lukebakio week in week uit de pannen van het dak speelde? Zeker niet. Gezien zijn jeugdige leeftijd kende hij ook wel eens een begrijpelijk dipje of verdween hij al eens naar de bank. Over het algemeen kan Hertha echter allerminst klagen over de inbreng van haar recordtransfer.

Wat de uitstraling van de Assenaar extra opsmukt, is niet alleen de hoeveelheid doelpunten die hij maakte, maar ook de kwaliteit ervan. Er zaten namelijk enkele regelrechte pareltjes bij! Lukebakio lijkt wel een zintuig te hebben voor knappe goals. Zo slalomde hij zich op bezoek bij Werder Bremen (1-1) richting een heerlijke treffer en tekende hij tegen TSG Hoffenheim (2-3) zelfs voor de mooiste van speeldag 9 na een geweldige omhaal. Doodzonde dat een raket tegen SC Freiburg (2-1) dan weer afgekeurd werd door de VAR. Hoe dan ook heeft Lukebakio de gave om zelfs de neutrale fans regelmatig op de banken te krijgen.

Persoonlijke statistieken in de Bundesliga
Wedstrijden (waarvan basis): 30 (24)
Speeltijd: 2043 minuten
Doelpunten: 7
Assists: 6
Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0

Prestaties van de ploeg
Zoals eerder aangehaald heeft de voorzitter van Hertha de ambitie om de komende jaren een vaste plek in de subtop van het Duitse voetbal te bekleden. Daarvoor trekt meneer Windhorst met plezier de nodige centen uit, maar een ploeg koop je niet, zo luidt het cliché, die bouw je. En laat bouwen nu net ingewikkeld zijn als er verschillende architecten op het project zitten. Op een jaar tijd versleet Hertha immers vier trainers, een teken dat het verre van peis en vree was in het Olympisch Stadion. In het seizoensbegin mocht de Duitse Kroaat Ante Covic het proberen. Die moest het eind november al voor bekeken houden, na een één op vijftien én verlies in de stadsderby met Union Berlin. Op dat moment had Hertha de helft van haar Bundesliga-duels verloren en flirtte het met de degradatiezone.

Als opvolger toverde het bestuur de klinkende naam van Jürgen Klinsmann uit de hoge hoed. Diens charisma had duidelijk een invloed op de spelersgroep, want van de ene dag op de andere werd Hertha een erg lastig te bekampen elftal. Beterschap dus, maar toch besloot Klinsmann er na tien weken zélf de brui aan te geven. Daardoor mocht de club alweer op zoek naar een nieuwe leidsman. Nadat niet doorgegaan werd met tussenpaus Alexander Nouri, viel de keuze uiteindelijk op de ervaren Bruno Labbadia. Die kende een blitzstart na de coronapauze, met een knappe tien op twaalf. Het seizoen eindigde echter in mineur. Na vier verliesbeurten in haar laatste vijf matchen sloot Hertha de Bundesliga af op plek tien, op acht punten van een Europees ticket. Om beter te doen lijkt het vooral zaak om lessen te trekken uit de turbulentie van het voorbije seizoen.

Hoogtepunt
Zijn fenomenale omhaal tegen Hoffenheim zal natuurlijk altijd op zijn netvlies gebrand blijven, maar aangezien Hertha finaal kopje onder ging in dat duel, is die wondertreffer misschien toch een herinnering met een zure nasmaak voor Lukebakio. Speeldag 1 was dat ongetwijfeld niet! Als opener van het nagelnieuwe seizoen krijgt de traditieclub uit Berlijn meteen een aartsmoeilijke opdracht voor de kiezen: een verplaatsing naar titelverdediger Bayern. Tegelijk betekent dat een allereerste kans voor kersvers recordaanwinst Lukebakio om zijn waarde te tonen. De naam van onze landgenoot spookt ongetwijfeld nog rond in de hoofden van alle aanwezigen, want het seizoen ervoor verstomde hij de Allianz Arena met liefst drie doelpunten.

Vanaf minuut één neemt Hertha de te verwachten overlevingsmodus aan. Bayern domineert en ziet dat overwicht vrij snel beloond wanneer de onvermijdelijke Robert Lewandowski een voorzet binnenduwt. Hertha kreunt, maar net dan neemt Lukebakio zijn nieuwe ploeggenoten bij de hand. Een opportunistisch schot wijkt stevig af en laat Manuel Neuer kansloos achter. Opnieuw staat de aanvaller op het scorebord in München! Bayern is zelfs in die mate geschokt door haar angstgegner dat het luttele minuten later plots 1-2 in het krijt staat. Uiteindelijk wordt doelpuntenmaker Marko Grujic nog deels de schlemiel door een strafschop weg te geven die tot de 2-2 leidt, maar Hertha houdt haar puntje wel vast. Met een halve stunt én een scorende topaankoop lijkt het dan een erg leuk seizoen te gaan worden.

Dieptepunt
Wanneer Klinsmann begin februari opstapt na een 1-3-nederlaag tegen Mainz 05, krijgt assistent Nouri de kans als interim-trainer. De Duitser met Iraanse roots heeft het duidelijk niet zo begrepen op Lukebakio, want in zijn debuutwedstrijd houdt hij hem prompt negentig minuten lang aan de bank gekluisterd. Nochtans had het Anderlecht-product amper twee weken eerder toch al zijn vijfde seizoenstreffer laten optekenen. Tot overmaat van ramp pakt de keuze van Nouri nog goed uit ook: Hertha klopt Paderborn met 1-2, onder meer dankzij een goal van Rode Duivel Dedryck Boyata. Moet Lukebakio vrezen voor zijn plek?

‘Nee’, luidt het antwoord. Een week later blijkt die knappe start van Nouri slechts een toevalstreffer te zijn. Na een helft voetballen tegen 1FC. Köln flikkert een sombere 0-3-ruststand op het bord in het Olympisch Stadion. In een wanhoopspoging gooit Nouri Lukebakio erin voor het tweede bedrijf. Dat mag niet baten, want Hertha krijgt er nog eens twee om de oren en de Belgische invaller maakt om evidente redenen weinig klaar. De schandelijke forfaitcijfers spelen Lukebakio wel ergens in de kaart. Op de volgende speeldag mag hij weer starten, uitgerekend tegen zijn ex-club Düsseldorf.

VP’s Rapport: 8,5/10
Het prijskaartje van twintig miljoen euro, met het daaraan gekoppelde etiket van ‘duurste aanwinst ooit’, legde ongetwijfeld een stevige dosis druk op de schouders van Lukebakio. Eén van de troeven van de talentvolle aanvaller is echter dat stress bij hem als water van een eend afglijdt. Dat hij op de openingsspeeldag meteen de eerste treffer van zijn nieuwe club voor zijn rekening nam, nota bene in het prachtige decor van de Allianz Arena, spreekt in dat opzicht boekdelen. De linkspoot trok die onbekommerde instelling door tijdens de rest van zijn debuutseizoen, wat Hertha enkele glansprestaties en een handvol belangrijke doelpunten en assists opleverde.

Een geslaagde kennismaking dus, die de deur naar de Rode Duivels weer wat verder opent. Als ploeggenoot Boyata steevast wordt opgeroepen door Roberto Martinez, waarom die andere Belgische Hertha-uitblinker dan niet? Enkel de moordende concurrentie in de voorhoede kan spelbreker zijn. Toch hoeft niemand verbaasd op te kijken wanneer de naam van Lukebakio in het najaar zou opduiken in de selectie voor één of ander oefenduel. Al schreeuwt dit geslaagde seizoen op een hoger niveau in de eerste plaats om bevestiging. Als Hertha de grilligheid van de voorbije twaalf maanden kan omzetten in gelijkmatigheid, kan Lukebakio misschien datzelfde pad bewandelen. Of vice versa!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie